Wij Alexander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wij Alexander
Regie Rimko Haanstra
Producent Tom Burghard
Frank Jansen
Scenario Tomas Ross
Addy Weijers
Muziek O.a. Huub van der Lubbe
Jurre Haanstra
Distributie KRO
Première 10 november 1998
Genre Drama
Historie
Speelduur 8x45 minuten
Taal Nederlands
Frans
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wij Alexander is een Nederlandse dramaserie uit 1998, gemaakt in opdracht van de KRO door Rimko Haanstra naar een scenario en boek van Tomas Ross, die zich daarbij deels baseert op verklaringen van een kleinzoon van Willem Johannes Dominicus van Dijck, secretaris van Prins Alexander. De serie bestaat uit 8 afleveringen van 45 minuten en het eerste deel werd vertoond op 10 november 1998. De titelsong van de serie Tegen de tijd werd ingezongen door Huub van der Lubbe.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Van 1851 tot 1884 leefde prins Alexander. Hij was de derde zoon van koning Willem III en Sophie van Württemberg. Zijn oudste broer, Willem, was altijd weg naar kostscholen en zijn broer Maurits stierf voor zijn geboorte in 1850 op zevenjarige leeftijd. Alexander werd dan ook al gauw het lievelingetje van zijn moeder. Hij was van kinds af aan veel ziekelijk en er werd ook van zijn karakter wel gezegd dat het zwak was. Deze persoon vormt het belangrijkste personage voor de serie Wij, Alexander.

De serie begint in 1909, een dag na de geboorte van prinses Juliana. Nederland viert feest want de monarchie is hiermee veilig gesteld. Student psychiatrie Jan Giltay (Hugo Haenen) gaat in een kliniek werken. Daar raakt hij geïntrigeerd door Patiënt nr. 4 (een rol van Jacques Commandeur). Deze beweert prins Alexander te zijn, maar die was toch gestorven in 1884? De patiënt weet erg veel over het leven aan het koninklijk hof. Deze scènes, in flashbacks vormgegeven en gedeeltelijk gebaseerd op feiten, vormen een tweede verhaallijn in de serie. Daarin zien we het slechte huwelijk van koning Willem III en Sophie en de strijd om de kinderen.

Jan Giltay is zeer gedreven om Patiënt nr. 4 te behandelen. Dan krijgt hij informatie die er op wijst, dat de patiënt weleens werkelijk kroonprins Alexander zou kunnen zijn. Giltay krijgt de opdracht de "prins" te behandelen en informatie in te winnen over een geheim kistje van de kroonprins, waarin de prins belastend bewijsmateriaal tegen zijn vader zou hebben verzameld. Uit deze informatie zou blijken dat koningin Wilhelmina geen dochter van Willem III kan zijn.

Het verhaal ontwikkelt zich tot een thriller-achtige intrige, waarin chantage en moord leiden tot een vlucht van de psychiater en zijn patiënt naar Parijs. De belangrijkste vraag in "Wij, Alexander", wie Patiënt nr. 4 werkelijk is, wordt in de loop van het verhaal langzaam onthuld. Daarnaast zijn verschillende partijen op zoek naar het kistje.

Rolverdeling[bewerken]

Opmerkelijk[bewerken]

De miniserie De Brug uit 1990 is door hetzelfde team (regisseur, scenarist, producent, componist) gemaakt.