De grot (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Grot (film))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Grot
Regie Martin Koolhoven
Producent Errol Nayci
Volkert Struycken
Scenario Tim Krabbé
Muziek Fons Merkies
Montage Job ter Burg
Cinematografie Philip van Volsem
Distributie Get Reel productions
Première 27 september 2001
Genre Misdaad
Drama
Romantiek
Speelduur 90 min.
Taal Nederlands
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De Grot (Engelse titel: The Cave) is een Nederlandse film uit 2001 van een Martin Koolhoven met in de hoofdrollen Fedja van Huêt, Gijs Scholten van Aschat, Porgy Franssen en Marcel Hensema.

Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tim Krabbé uit 1997. De Grot werd geselecteerd voor het Montreal World Film Festival, alwaar de film zijn wereldpremière beleefde.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Egon ontmoet Axel op 14-jarige leeftijd tijdens een zomerkamp in de Ardennen. Axel is een durfal die al snel de schuchtere Egon op sleeptouw neemt en een grote indruk op hem maakt.

In de loop van hun leven kruisen hun wegen zich steeds opnieuw. Egon kijkt nog altijd tegen Axel op en in stilte bewondert hij het opwindende leven van zijn vriend. Aan de andere kant wil hij liever niet betrokken raken bij de dubieuze praktijken van Axel. Toch blijkt Axel een goede vriend die altijd een zwak heeft gehouden voor Egon. Als Egon een carrière als geoloog heeft opgebouwd, ontbreekt hem het geld om zijn grote droom, meegaan op een grote geologische expeditie, waar te maken. Dan leest hij over Axels carrière in grote krantenkoppen en hij besluit om zijn vriend om hulp te vragen. Axel zegt financiële hulp toe maar dan moet Egon een koffer met drugs naar Ratanak smokkelen. De vrouw aan wie hij de koffer moet afgeven blijkt net zo onervaren in het smokkelen als hijzelf. Ze gaan in een auto zitten en zoenen. Niet veel later worden ze overvallen en beiden raken dodelijk gewond.

In een flashback ziet de stervende Egon hoe hij als jongen in een grot met een meisje samen was en ze hun handen legden op een geologische breuklijn. Hij weet nu ook dat de stervende vrouw in zijn armen het meisje uit de grot is geweest.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd opgenomen tussen 15 augustus en 24 december 2000 in Nederland (Café Hesp-Amsterdam, Amsterdam Zuid en Wibautstraat, Schiphol), België, Canada en Thailand. Door cultuurverschillen waren er de nodige problemen met de opnamen in Thailand.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Belgische regisseur Dominique Derrudere de regie zou voeren. Derrudere kon zich echter niet vinden in het scenario van Tim Krabbé en haakte af. Hij werd vervangen door Martin Koolhoven.

Voor de rollen van Axel en Egon deden onder andere Antonie Kamerling, Jacob Derwig, Cees Geel, Pierre Bokma, Roeland Fernhout, Daan Schuurmans, Daniël Boissevain, Roef Ragas, Theo Maassen en Viggo Waas auditie.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rommy Albers, Jan Baeke, Rob Zeeman, "Film in Nederland", 2004
  • Recensie van Kevin Toma in 'de Filmkrant' van september 2001
  • Recensie van Jos van der Burg in 'Het Parool' van 26 september 2001
  • Recensie van Hans Beerekamp in 'NRC Handelsblad' van 26 september 2001
  • Recensie van Ab Zagt in 'Algemeen Dagblad' van 27 september 2001
  • Recensie van Eric Koch in 'De Telegraaf' van 27 september 2001
  • Recensie van Ronald Ockhuysen in 'de Volkskrant' d.d. 27 september 2001