Naar inhoud springen

Euripides

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Euripides
Marmeren buste van Euripides. Romeinse kopie van een Grieks origineel uit de 4e eeuw v.Chr. Museo Pio-Clementino te Rome.
Marmeren buste van Euripides. Romeinse kopie van een Grieks origineel uit de 4e eeuw v.Chr. Museo Pio-Clementino te Rome.
Algemene informatie
Volledige naam Εὐριπίδης
Geboren ca. 480 v.Chr.
Geboorte­plaats Salamis
Overleden 406 v.Chr.
Overlijdensplaats Pella, Makedonië
Land oude Griekenland
Beroep tragediedichter
Werk
Jaren actief 5e eeuw v.Chr.
Genre tragedie
Stroming Griekse tragedie
Invloeden Anaxagoras, Sophokles, Aischylos, Prodikos, Protagoras
Bekende werken Alkestis, Medea, Troades, Orestes
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Oudheid
2e-eeuws marmeren standbeeld van Euripides in het Louvre-Lens. Het beeld werd in 1704 gevonden op de Esquilijn en kreeg een hoofdrestauratie naar een bekende portretbuste. Op de achterplaat is een alfabetische lijst van zijn bekendste stukken aangebracht.

Euripides (Oudgrieks: Εὐριπίδης, ca. 480 v.Chr.406 v.Chr.) was een van de drie grote Griekse tragediedichters, naast Sophokles, met wie hij persoonlijk bevriend was, en Aischylos.

Vermeld dient te worden dat Euripides' biografische gegevens omstreden zijn. Zijn levensloop, die ons is overgeleverd, is een combinatie van geruchten en verzinsels, die veelal aan Aristophanes' komedies zijn ontleend. Daarin werd vaak met Euripides de draak gestoken. Men heeft later ook getracht, waarschijnlijk bij gebrek aan gegevens, zijn persoonlijkheid uit zijn werken te destilleren.

Euripides werd op het eiland Salamis geboren, volgens de overlevering op de dag dat daar de beroemde zeeslag werd uitgevochten. Zijn moeder heette Kleito en zijn vader Mnesarchos of Mnesarchides. Dankzij de adellijke afkomst van zijn moeder kon Euripides een goede opleiding genieten. In zijn jeugd legde hij zich toe op de gymnastiek en schilderkunst, later werd hij een leerling van Anaxagoras en een toehoorder van Prodikos en Protagoras. Hij had een hekel aan politiek, studeerde veel en bezat een privébibliotheek, wat in zijn tijd ongewoon was. Wanneer hij zich aan het schrijven zette trok hij zich soms terug in een grot op zijn geboorte-eiland.

Euripides trad tijdens zijn leven tweemaal in het huwelijk, maar had beide keren een ongelukkig huwelijksleven. Dat bezorgde hem mogelijk de reputatie een vrouwenhater te zijn.

Hij verliet in 406 v.Chr., na de opvoering van zijn Orestes, Athene, en trok naar het hof van Archelaus, de koning van Macedonië. Het blijft onduidelijk waarom hij dat deed: om politieke redenen of teleurstelling omdat zijn werk miskend werd? Feit is dat hij dáár in 406 v.Chr. overleed, volgens biografen in zeer dramatische omstandigheden. Hij zou, verstrooid en in gepeins verzonken, zijn verscheurd door de loslopende waakhonden van de Macedonische koning.

In 455 voor Christus nam Euripides voor het eerst deel aan de Dionysia, maar pas in 441 voor Christus werd hij voor de eerste maal bekroond. Hij schreef meer dan 90 werken waarvan er 19 zijn overgeleverd, inclusief 1 stuk, Resos, waarvan het auteurschap betwijfeld wordt. Van zijn totale oeuvre zijn slechts vijf stukken met een eerste prijs beloond. Tijdens zijn leven werd hij niet voor vol aangezien: zijn tijdgenoten hielden niet van zijn "modernismen". Dit is na zijn dood volledig veranderd: Euripides werd de meest opgevoerde toneelauteur in Griekenland. Zijn werk werd later ook door de Franse classicisten vereerd.

Een chronologisch overzicht van de overgeleverde werken van Euripides en de eventuele waardering bij de Dionysia.

Originele werken van of over deze auteur zijn te vinden op de pagina Euripides op Wikisource.
Zie de categorie Euripides van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.