Iphigeneia in Aulis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De opoffering van Iphigeneia

"Iphigeneia in Aulis" (Oudgrieks: Ἰφιγένεια ἡ ἐν Αὐλίδι; Latijn: Iphigenia Aulidensis) is een tragedie van de Griekse tragediedichter Euripides. Het werk werd vlak voor zijn dood in 406 v.Chr. te Pella geschreven, als onderdeel van de trilogie Iphigeneia in Aulis, Alkmaion in Korinthe (die niet is overgeleverd), en Bakchai.

Iphigeneia in Aulis werd postuum opgevoerd en werd mogelijk niet helemaal voltooid door de auteur. Het stuk behaalde bij de Dionysia de 1e prijs.

Inhoud[bewerken]

Dramatis Personae[bewerken]

  • Bode

Synopsis[bewerken]

Euripides haakt in op het moment in de Trojaanse Oorlog dat het Griekse leger gemobiliseerd is en op het punt staat om onder aanvoering van Agamemnon koers te zetten naar Troje.

De Griekse vloot wacht in de plaats Aulis op de afvaart, echter de gunstige vaarwind zal uitblijven tot Agamemnon, die Artemis in zijn offers verwaarloosd had, zijn dochter Iphigeneia aan de godin offert. Hij lokt zijn dochter naar Aulis, voorwendend dat zij er met Achilleus zal trouwen. Na een ruzie tussen de Atreïden verschijnt koningin Klytaimnestra met haar dochter, en komt de gruwelijke waarheid aan het licht. Achilleus voelt zich misbruikt en wil het meisje in bescherming nemen, maar Iphigeneia houdt zo van haar vader, dat zij in haar lot berust. Een bode komt vertellen hoe Iphigeneia in extremis door Artemis werd gered.

Vertalingen[bewerken]

  • G. Koolschijn, Eén familie, acht tragedies. Aischylos - Sofokles - Euripides, Amsterdam 2004. ISBN 9025302068 (Nederlands)
  • D. Kovacs, Euripides vol. VI: Bacchae – Iphigenia at Aulis – Rhesus, Cambridge Mass./London 2002. ISBN 0674996011 (Grieks en Engels)
  • H. Altena, Euripides: Ifigeneia in Aulis & Bakchen, Amsterdam 2000. ISBN 9041404392 (Nederlands)
  • E. Straat, Euripides: Herakles / Iphigeneia in Aulis, Den Haag 1959. (Nederlands)
  • J. Humblé, Euripides: Iphigeneia in Aulis, Antwerpen 1950. (Nederlands)
  • Erasmus, Euripides: Hecuba / Iphigenia in Aulide, Parijs 1506. (Latijn)