Aulis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het geslacht van kevers uit de familie lieveheersbeestjes (Coccinellidae), zie Aulis (geslacht)
Aulis
Aulis (Griekenland)
Aulis
Situering
Coördinaten 38° 26′ NB, 23° 36′ OL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Aulis (Oudgrieks: Αυλίδα, Avlida) was een antieke havenstad in Boeotië op ongeveer twintig kilometer ten Oosten van Thebe (Griekenland).

Aulis ontwikkelde nooit tot een zelfstandige polis, maar bleef tot 387 v.Chr. bij Thebe horen en daarna bij Tanagra. Sinds 2011 is het een deelgemeente[1] (dimotiki enotita) van de fusiegemeente (dimos) Chalkida, in de Griekse bestuurlijke regio (periferia) Centraal-Griekenland.

In de Oudheid was Aulis een befaamd cultuurcentrum voor de cultus van Artemis. In de 5e eeuw v.Chr. werd er een tempel voor deze godin gebouwd, die tot de 4e eeuw v.Chr. in gebruik bleef. De ruïnes van de tempel naast die van een vesting uit die eeuw zijn de belangrijkste overblijfselen van bouwwerken in Aulis.

Volgens de sagen kwamen hier de Griekse vloten tezamen met die van hun bondgenoten, om tegen de stadstaat Troje op te trekken. Maar toen Agamemnon zich in de jachtkunst met Artemis wilde meten, werd zij vertoornd en zorgde dat er geen wind opstak, waardoor de vloot niet kon uitrukken. Agamemnon besloot toen zijn eigen oudste dochter Iphigenia als mensenoffer aan de godin te brengen. Voor deze daad zou zijn vrouw hem later vermoorden.

Euripides beschreef het drama in zijn bekende tragedie Iphigenia in Aulis. Het werk werd door Friedrich Schiller vertaald en Johann Wolfgang von Goethe gebruikte het als basis voor zijn Iphigenia in Tauris.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]