Jo Coenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jo Coenen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederlandse
Geboortedatum 30 september 1949
Geboorteplaats Heerlen
Werken
Belangrijke gebouwen Openbare Bibliotheek Amsterdam
Belangrijke projecten Masterplan voor het Céramique-terrein in Maastricht
Prijzen BNA-kubus 1995
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Jozef Maria Johannes (Jo) Coenen (Heerlen, 30 september 1949) is een Nederlandse architect.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Coenen woonde gedurende zijn jeugd in Limburg. Hij studeerde in 1975 af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij daarna docent werd aan de faculteit bouwkunde. Vanaf 1977 studeerde hij korte tijd bij Luigi Snozzi in Locarno en James Stirling in Düsseldorf. Ook werkte hij vanaf 1979 enige tijd voor het architectenbureau van Aldo van Eyck & Theo Bosch in Amsterdam. In datzelfde jaar opende hij in Eindhoven ook de eerste vestiging van zijn eigen architectenbureau. In 1990 verhuisde het bureau naar Maastricht en inmiddels heeft het onder de naam Jo Coenen Architects & Urbanists ook een vestiging in Amsterdam.

Hij won onder meer de BNA-kubus in 1995 en was Rijksbouwmeester van november 2000 tot en met oktober 2004. Coenen was als hoogleraar verbonden aan de technische universiteiten van Karlsruhe, Aken, Lausanne, Eindhoven en Delft.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk realiseerde het bureau vooral relatief kleinschalige projecten, veelal in het zuiden van het land. Coenen verwierf echter toenemende bekendheid door projecten als de bibliotheek in Heerlen (1983-1986), het stadhuis in Delft (1984-1986) en zijn stedenbouwkundige ontwerpen zoals die voor de Vaillantlaan in Den Haag, het KNSM-eiland in Amsterdam en het masterplan voor het Céramique-terrein in Maastricht. Deze projecten versterkten zijn bekendheid in binnen- en buitenland.[1] Andere bekende projecten zijn het Smalle Haven-gebied (met daarin ook de Vestedatoren) in Eindhoven en het gebouw van het Nederlands Architectuurinstituut (thans: Het Nieuwe Instituut) in het Museumpark in Rotterdam. Het bureau van Coenen (JCAU (Jo Coenen Architects and Urbanists)) is ook een van de twee architecten van het (tweede) ontwerp van het Onderwijs- en Cultuur Complex Amare aan het Haagse Spui. Het andere bureau is NOAHH (Network Oriented Architects)

De ontwerpen van JCAU worden gekenmerkt door een duidelijke stedenbouwkundige oriëntatie, waarbij de inrichting van de openbare ruimte centraal staat. Het oeuvre en ook de huidige portefeuille worden echter gekenmerkt door ontwerpen door alle schaalniveaus heen. Van stad tot stoel. In 2004 verleende de Open Universiteit hem een eredoctoraat.[2]

De wisselwerking tussen gebouw en stad staat centraal in Coenens ontwerpen. Onder meer door elementen te laten terugkeren tracht hij tot een samensmelting te komen van de uiteenlopende ontwerpen en de bestaande context in een plan. Zijn werk is wel gekarakteriseerd als een ‘vriendelijk monumentalisme’.[1] Binnen de Nederlandse architectuur treedt hij op als pleitbezorger voor meer historisch besef, meer diepgang en meer gevoel voor continuïteit.

Het grand café gelegen op de kop van het archiefgebouw van Het Nieuwe Instituut was oorspronkelijk vernoemd naar de architect. Dit café is later omgevormd tot Het Nieuwe Café.[3]

Exposities van het werk van Coenen vonden onder andere in 2014 en 2020 plaats in Bureau Europa in Maastricht. Bij die laatste tentoonstelling, Jo Coenen. 40 jaar werken in Europa, ter ere van zijn 70e verjaardag, verscheen een catalogus samengesteld door Coenen zelf en Remco Beckers.[4]

Momenteel heeft JCAU naast Jo Coenen nog een drietal partners (Thomas Offermans, Olivier Graeven en Mick Dubois) die samen het werk van Jo Coenen doorzetten op een hedendaagse manier, met projecten in Nederland en België.

Ontwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Stedebouwkundige plannen
Gebouwen Maastricht
Gebouwen elders

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jo Coenen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.