Emerald Empire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Emerald Empire
Emerald Empire gezien vanaf KNSM-laan (juli 2019)
Locatie
Locatie Amsterdam-Oost
KNSM-eiland
Status en tijdlijn
Oorspr. functie woningen
Start bouw 1988 (planning)
Bouw gereed 1996 (oplevering)
Architectuur
Bouwstijl postmodernistisch
Bouwinfo
Architect Jo Coenen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Aantal stadsvilla’s rondom Emerald Empire (augustus 2019)
Luchtfoto Oostelijk Havengebied met net boven het midden KNSM-eiland (1920-1940)

Emerald Empire is een gebouw in Amsterdam-Oost. De naam is een verwijzing naar het rijk Gordel van smaragd (Emerald is Engels voor smaragd), een bijnaam voor Nederlands-Indië. Het is gevestigd aan het Venetiëhof/straat.

Toen architect en stedenbouwkundige Jo Coenen zijn plannen voor de inrichting van het KNSM-eiland ontvouwde had hij naast ruimte voor ontwerpen van anderen ook ruimte voor zijn eigen creaties ingeruimd. Zijn bijdragen voor gebouwen bestonden uit een tweedelige opzet. Bij de inrichting van het schiereiland KNSM-eiland was er bebouwing langs de Surinamekade en Levantkade, met daartussen een voormalig rangeerterrein voor goederentreinen, dat liep tot het oostelijk einde. Op dat terrein werd de KNSM-laan geprojecteerd.

Flatgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de herindeling naar woonwijk wilde Coenen echter deze plattegrond voor het oosteind niet overnemen en kwam met een cirkelvormig flatgebouw dat om een binnentuin is gezet. Daardoor werd volgens de architect in de woningen een tweeledig gevoel opgewekt. Uitkijkend op de binnentuin zou rust ontstaan. Aan de buitenzijde van de ring kijkt men uit over IJ en het begin van het Amsterdam-Rijnkanaal, een van de drukste vaarroutes van Nederland. Door de cirkelvorm van het totale gebouw hebben alle appartementen een waaiervorm. Bijna alle appartementen is er een intern balkon toegepast. Verdeeld over acht verdiepingen zijn er 206 driekamer-appartementen en achttien vierkamer-appartementen.

Villa's[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de cirkelflat en de kades bleef voldoende ruimte over voor een aantal stadsvilla's (de 'parels'), die direct aan het water werden gebouwd. In tegenstelling tot de flat zijn die villa's kubistisch van uiterlijk.

Venetië[bewerken | brontekst bewerken]

Het binnenplein van de cirkelflat kreeg de naam Venetiëhof mee; de buitenring met villa's heet Venetiëstraat. Beide zijn vernoemd naar de Italiaanse havenstad Venetië, waarop de KNSM een lijndienst onderhield. Amsterdam kent ook nog een Hofje Venetiae, dat aan de Elandsstraat ligt, gesticht door een Amsterdamse koopman die handelde met Venetië.

Zie de categorie Emerald Empire van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.