Erker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erker
Erker over twee verdiepingen

Een erker is een ruimte, in plattegrond trapeziumvormig, rechthoekig of halfrond, als uitbreiding van een ruimte of ander vertrek in een gebouw, die buiten de gevel uitsteekt en in open verbinding staat met het bedoelde vertrek. De buitenzijde wordt begrensd door kozijnen waarvan de afdekking van de borstwering van de onderdompel een vensterbank genoemd wordt. Bij een erker ligt de vloer meestal op gelijke hoogte met die van het vertrek waar de erker bijhoort. Een erker kan zich over meerdere verdiepingen uitstrekken.

Staat de uitgebouwde ruimte niet in open verbinding met de achterliggende ruimte, maar heeft deze een glaswand als scheiding, dan spreekt men van een serre. Een veranda is een overdekte ruimte die aan de binnenkant door een muur of wand van het vertrek wordt gescheiden en aan de buitenkant open of gedeeltelijk open is. Een loggia is een inpandige veranda.

Deze uitleg geldt voor Nederland. In België is een serre eerder een kas waarin groenten geteeld worden en is een veranda een gesloten uitbouw van glas.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bays (architecture) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.