European Institute of Public Administration

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Europees Instituut voor Bestuurskunde of European Institute of Public Administration (EIPA) is een onafhankelijk instituut dat met de Europese Unie geaffilieerd is, opgericht in 1981. Er worden seminaries en opleidingen georganiseerd, consultancy verleend en onderzoek gedaan naar Europese aangelegenheden en publiek bestuur.

Het instituut wordt gefinancierd met bijdragen van landen-leden, de huisvestende landen van de vestigingen en de Europese Commissie. Voorzitter van de raad van bestuur was de Belgische politicus Guy Verhofstadt, directeur is Marco Ongaro. Guy Verhofstadt werd in 2020 opgevolgd door de Zweedse politicus Cecilia Wikström.

De hoofdzetel is gevestigd in Maastricht, afdelingen zijn gevestigd in Luxemburg en Barcelona.

In Maastricht was het instituut gevestigd in het Huis met de Pelikaan, een rijksmonument op de hoek van het Onze Lieve Vrouweplein met de Cortenstraat. In 1986 verhuisde het EIPA naar nummer 22, een voormalig kanunnikenhuis en eveneens een rijksmonument. Achter dit pand verrees een kantorencomplex rondom een binnenhof. Aan de kant van de Hondstraat bevindt zich een parkeerterrein. Daarna breidde het instituut verder uit naar nieuwbouw in hetzelfde blok, op de hoek van de Hondstraat en de Cortenstraat.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie European Institute of Public Administration van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.