Preuvenemint

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Preuvenemint is het grootste eetfestijn van Nederland, dat sinds 1982 ieder jaar in de laatste week van augustus wordt georganiseerd op het Vrijthof in Maastricht. De naam Preuvenemint is een samenvoeging van de Maastrichtse woorden preuve (proeven) en evenemint (evenement).

Ongeveer veertig restaurants, cateraars en derden bieden tijdens het Preuvenemint de mogelijkheid tot preuven van verschillende soorten producten. Het gaat hierbij dan om alledaagse producten als saté en stokbroodjes, tot ganzenlever, tarbot en kreeft en exotische lekkernijen. Ook wordt er wijn en pils geschonken.

Tijdens het Preuvemint vinden er ook optredens van artiesten plaats op het Vrijthof. Tussen de stands van de restaurateurs zijn er een aantal 'biertenten' waar het publiek drank kan bestellen. Deze biertenten worden veelal bemenst door leden van Maastrichtse verenigingen.

Het Preuvenemint trekt ieder jaar meer dan 100.000 bezoekers. Op het Preuvenemint wordt niet betaald met euro's maar met Preuvenelappen en sinds 2017 met de PreuveneCard. De Preuvenelappen en de PreuveneCard werden ontworpen werden door studenten grafische vormgeving van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Hiervoor werd jaarlijks een wedstrijd gehouden. Het winnende ontwerp kwam op de Preuvenelappen en in 2017 en 2018 op de PreuveneCard te staan. Bij de Preuvenelappen ging ieder jaar een gedeelte van de opbrengst naar een goed doel. Bij de PreuveneCard kan het overgebleven saldo na afloop van het festival worden gerestitueerd.

Een half vernederlandste vorm van het woord, preuvenement, wordt ook wel gebruikt voor vergelijkbare gelegenheden elders in Nederland.

Antwerpse editie[bewerken]

Onder peterschap van 't Preuvenemint en zijn Struyskommitee had tijdens het weekend van 17, 18 en 19 augustus 2007 de eerste editie van Antwerpen Proeft plaats, het Antwerpse Preuvenemint. Het festival was een succes en wordt sindsdien jaarlijks gehouden, net als het Preuvenemint.

Externe links[bewerken]