Stokbrood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Baguettes

Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (lett. "stokje"). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd.

Baguette, flûte, pistolet[bewerken]

Het brood ontleent zijn naam niet aan het lange, dunne uiterlijk: ooit werd dit brood gebakken door een lange sliert deeg om een stok te draaien en boven een vuur te bakken.[bron?] Met inkepingen in het brood wordt nog gerefereerd aan het toenmalige uiterlijk. Het standaardgewicht van een baguette in Frankrijk is 250 gram. Het brood wordt snel hard en wordt daarom zo vers mogelijk gegeten en de hele dag door gebakken. De Franse bakker verkoopt ook een petit pain * (een kort formaat stokbrood) en een flûte (fluit, een dubbelbrede en -zware variant). De 'flûte' heet in sommige streken gewoon een 'pain' (brood). Een petit pain rond heet in België en Nederland een pistolet. De lange variant noemt men wel eens piccolo.

  • Zeg tegen een Franse bakker nooit: "Je voudrais acheter un pistolet." (Dit is namelijk geen correct Frans, en zou bijgevolg betekenen dat je een pistool (=vuurwapen) zou willen kopen i.p.v. een baguette. (=stokbrood) Hoewel bakkerijen die gelegen zijn in plaatsen waar vaak toeristen komen, dit wel nog zullen begrijpen, gebruik je beter het alternatief "baguette (f.)" of "petit pain (m.)".
Flûtes

In Frankrijk is stokbrood een onmisbare toevoeging aan elke maaltijd. Vaak wordt het gebruikt om vocht of vet mee van het bord te deppen; of om de smaak te neutraliseren alvorens tot een ander gerecht over te gaan. Stokbrood komt meestal reeds voor de maaltijd op tafel, al dan niet met boter.

Gebruik in Nederland[bewerken]

Stokbrood is pas sinds de jaren 70 van de 20e eeuw in Nederland verkrijgbaar.[bron?] Het Nederlandse stokbrood wijkt in smaak af van het Franse. Dat komt door het gebruik van het gist (zuurdesem (F) in plaats van bakkersgist (NL)) en het type meel (harde tarwe in plaats van "gewoon Nederlands" meel).

In veel Nederlandse restaurants wordt stokbrood met kruidenboter en/of tapenade als voorgerecht geserveerd. Verder is het een onmisbaar ingrediënt bij het fonduen en barbecueën.

Gebruik in België[bewerken]

In België kent stokbrood een gelijkaardig gebruik als in Nederland. Een broodje smos wordt gemaakt met behulp van een gehalveerd stokbrood. Ook zijn er voorgebakken varianten beschikbaar, welke men thuis dan slechts gedurende een beperkte tijd dient af te bakken in de oven. Dit om een zo vers mogelijk stokbrood te bekomen.