Stokbrood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Baguette

Stokbrood is van oudsher brood dat wordt gebakken boven een kampvuur. Het brood bestaat uit gewoon tarwemeel (niet zelfrijzend). De bedoeling is dat er met wat water een deegbal van gekneed wordt, die niet te veel plakt. Daar wordt een rol van gemaakt, die om een schone tak wordt gerold. Een tak die van z'n bast is ontdaan. De tak met de rol wordt een klein kwartiertje boven het vuur rondgedraaid totdat het brood lichtbruin is en loskomt van de tak. Dan gaat er wat margarine en wat suiker op en is het smakelijk eten. [1]

Tegenwoordig is het ook de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk "stokje"). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd.

Baguette, flûte, pistolet[bewerken]

Het standaardgewicht van een baguette in Frankrijk is 250 gram. Het brood wordt snel hard en wordt daarom zo vers mogelijk gegeten en de hele dag door gebakken. De Franse bakker verkoopt ook een petit pain * (een kort formaat stokbrood) en een flûte (fluit, een dubbelbrede en -zware variant). De 'flûte' heet in sommige streken gewoon een 'pain' (brood). Een petit pain rond heet in België en Nederland een pistolet. De lange variant noemt men weleens piccolo.

In Frankrijk is stokbrood een onmisbare toevoeging aan elke maaltijd. Vaak wordt het gebruikt om vocht of vet mee van het bord te deppen; of om de smaak te neutraliseren alvorens tot een ander gerecht over te gaan. Stokbrood komt meestal reeds voor de maaltijd op tafel, al dan niet met boter.

Gebruik in Nederland[bewerken]

Stokbrood is pas sinds de jaren 70 van de 20e eeuw in Nederland verkrijgbaar.[bron?] Het Nederlandse stokbrood wijkt in smaak af van het Franse. Dat komt door het gebruik van het gist (zuurdesem (F) in plaats van bakkersgist (NL)) en het type meel (harde tarwe in plaats van "gewoon Nederlands" meel).

In veel Nederlandse restaurants wordt stokbrood met kruidenboter en/of tapenade als voorgerecht geserveerd. Verder is het een onmisbaar ingrediënt bij het fonduen en barbecueën.

Gebruik in België[bewerken]

In België kent stokbrood een gelijkaardig gebruik als in Nederland. Een broodje smos wordt gemaakt met behulp van een gehalveerd stokbrood. Ook zijn er voorgebakken varianten beschikbaar, welke men thuis dan slechts gedurende een beperkte tijd dient af te bakken in de oven. Dit om een zo vers mogelijk stokbrood te bekomen.