Binnenstad (Paramaribo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Historische binnenstad van Paramaribo
Werelderfgoed cultuur
Paramaribo-Waterkant.jpg
Land Vlag van Suriname Suriname
UNESCO-regio Latijns-Amerika en Caraïben
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 940
Inschrijving 2002 (26e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De historische binnenstad van Paramaribo is het oudste gedeelte van het centrum van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo en maakt deel uit van het ressort Centrum.

Vanwege de overwegend in hout opgetrokken gebouwen uit de koloniale tijd staat de binnenstad bekend als "De Houten Stad". Sinds juli 2002 staat de historische binnenstad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De bescherming wordt sindsdien gesuperviseerd door de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES).

Begrenzing[bewerken]

De historische binnenstad wordt in het noorden begrensd door de Rooseveltkade en de Sommelsdijckse Kreek, in het westen door de Tourtonnelaan, Klipstenenstraat en Heiligenweg en in het zuiden en oosten door de Waterkant langs de oever van de Surinamerivier.

Straten[bewerken]

Belangrijke straten in de oude kern zijn de Gravenstraat (nu de Henck Arronstraat), de Keizerstraat, de Heerenstraat, de Waterkant en het Gouvernementsplein (nu: Onafhankelijkheidsplein).

Bezienswaardigheden[bewerken]

Net buiten de historische binnenstad, maar nog in het centrum, staan in de Keizerstraat de Moskee Keizerstraat en Synagoge Neve Shalom naast elkaar.

Zie ook[bewerken]

Lijst van monumenten in Paramaribo