Binnenstad (Dordrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Binnenstad
Wijk van Dordrecht
Map NL Dordrecht - Binnenstad.PNG
Kerngegevens
Gemeente Dordrecht
Oppervlakte 141 ha  
Inwoners
(2017)
8.650[1]
Detailkaart
Kaart van Binnenstad
Historische binnenstad
Luchtfoto van de binnenstad van Dordrecht (1920-1940), Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

De Binnenstad van Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is het gebied binnen de Spuihaven, ook wel centrum of 'de stad' genoemd. De Spuihaven is de middeleeuwse stadsgracht die loopt van de Prinsenstraat in het zuiden tot aan de Noordendijk in het noorden. De Spuihaven mondt bij de Prinsenstraat uit in de Kalkhaven en bij de Noordendijk in de Riedijkshaven. Beide uiteinden van de gracht zijn afgesloten met een dam. De binnenstad is het oudste gedeelte van Dordrecht.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De binnenstad wordt grofweg in tweeën gedeeld door de Voorstraathaven, de haven waaraan Dordrecht is ontstaan. De Voorstraathaven was oorspronkelijk een veenstroompje, de Thure. Aan de monding van dat watertje in de Merwede is Thuredrecht ontstaan, door de eeuwen heen verbasterd tot Dordrecht.

In het centrum bevindt zich het belangrijkste winkel- en uitgaansgebied van Dordrecht. Het winkelgebied omvat grofweg het gebied tussen de Voorstraat - Spuistraat - Spuiboulevard - Statenplein. Op het Statenplein en in de Sisarijs- of Sarisgang wordt iedere vrij- en zaterdag de weekmarkt gehouden. Op het Scheffersplein (vernoemd naar Ary Scheffer, kunstschilder) bevinden zich verschillende uitgaansgelegenheden en in de zomermaanden wordt het plein bezet met terrassen. In de winter wordt er op dit plein een schaatsbaan aangelegd. De Voorstraat mag zich de langste winkelstraat van Nederland noemen met een lengte van 1200 meter.

De binnenstad van Dordrecht herbergt het middeleeuwse havengebied met bijna 1000 monumenten en eeuwenoude grachten.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Bus 10 van Qbuzz verzorgt de binnenstad. Aan de Spuiboulevard komen ook nog diverse andere lijnen.

De waterbus heeft de grootste aanlegsteiger aan de Merwekade en een kleinere aan de Hooikade.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]