Land van Valk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Land van Valk is een buurt in de stad Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Het Land van Valk ligt in het midden van Dordrecht en heeft zeer verschillende soorten woningen. In deze buurt bevinden zich het stadion van FC Dordrecht en het Leerpark. De buurt is een onderdeel van de wijk Reeland.

Familie Valk[bewerken | brontekst bewerken]

Jacobus Valk (1838-1923) was tuinman in Dordrecht. Hij bewoonde met zijn vrouw Willemina Middelkoop (1847-1917) en hun kinderen het huis nr 2 aan de Reeweg dat mogelijk Olmenhof heette, ter hoogte van de huidige R.K. begraafplaats (1880) is. De spoorlijn werd in 1885 aangelegd. De gemeente Dordrecht kocht het land van Valk op voor de bouw van een nieuwe woonwijk.

Wijk[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste woningen werden rond 1910 gebouwd. De inrichting moest de vorm en aanzien hebben van een tuindorp. De wijk wordt in het noorden begrensd door de spoorlijn Dordrecht-Geldermalsen. In het oosten vormt de N3 de grens. De Laan der Verenigde Naties vormt de zuidgrens, en de grens in het westen wordt gevormd door de Spoorlijn Breda - Rotterdam. De meeste straten zijn vernoemd naar verdwenen dorpen uit de 15e eeuw in de Grote waard, zoals Eemsteyn, Wolbrands, Toloysen, Erkentrude, Nesse en Giessenmonde. In de wijk bevinden zich onder meer een supermarkt, een tankstation, een fysiotherapiepraktijk, drie kappers en twee basisscholen. Ook het leerpark bevindt zich in Land van valk.