De Staart (Dordrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Staart
Wijk van Dordrecht
Map NL Dordrecht - Staart Oost en West.PNG
Kerngegevens
Gemeente Dordrecht

De Staart is een volksbuurt van de stad Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het is de enige wijk van die stad die ten oosten van het Wantij ligt. Omdat het oostelijk gedeelte van het Eiland van Dordrecht op de kaart een uitstekende strook vormt noemt men de wijk De Staart. De wijk wordt doorsneden door de N3. Het westelijke deel van de wijk heet de Staart, het oostelijke deel van de wijk heet de Merwedepolder. De wijk ligt op het gebied van de voormalige heerlijkheid Huis te Merwede en is opgetrokken in het interbellum en in de eerste decennia na de oorlog.

Het leefklimaat op De Staart is een ambivalente zaak. Enerzijds ligt de buurt in de nabijheid van de Merwelanden en de Hollandse Biesbosch, die veel mogelijkheid tot recreatie bieden, anderzijds bevindt zich in de directe nabijheid van de wijk een industrieterrein, waarop onder meer een stortplaats, een vuilverbranding en een chemische fabriek staan. Vooral in de jaren zestig en zeventig zorgde dit voor grote problemen m.b.t. de leefbaarheid. Bovendien was er in de buurt een gifbelt aanwezig, die haar onder de Dordtenaren nog lang de bijnaam De Gifwijk zou geven. Deze is inmiddels door gedeeltelijke afgraving en afdekking gesaneerd. Bovendien is de vuilverbranding milieuvriendelijker gaan werken en is de elektriciteitscentrale, die ook op het industrieterrein lag, verdwenen. Op die plek staat sinds 2011 de vestiging "Dordrecht Noord" van Mc Donald's.

De Staart kent een eigen wijkkrant De Staartenaar, met als slagzin "De Staart is het Waard". De Staartenaar verschijnt vijfmaal per jaar.