Naar inhoud springen

Stadscentrum (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stadscentrum
Buurt van Vlag Nijmegen Nijmegen
Kerngegevens
Gemeente Vlag Nijmegen Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Centrum
Coördinaten 51°50'38"NB, 5°52'1"OL
Oppervlakte 0,98 km²  
- land 0,98 km²  
- water 0 km²  
Inwoners
(2023)
9.475[1]
(9.668 inw./km²)
Woning­voorraad 4.193 woningen[1]
Economie
Gem. WOZ-waarde € 350.000 (2023)
Overig
Postcode(s) 6511

Het Stadscentrum vormt samen met de Benedenstad de binnenstad van Nijmegen. De buurt wordt ook wel Bovenstad genoemd. Het Stadscentrum herbergt het winkelhart, het uitgaansgebied en een groot deel van de culturele voorzieningen van Nijmegen. Op 1 januari 2023 telde de buurt 9.475 inwoners,[1] verdeeld over 4.193 woningen, met een gemiddelde WOZ-waarde van € 350.000, op een oppervlakte van 0,98 km².

De buurt wordt begrensd door de Hezelstraat, Burchtstraat en het Kelfkensbos in het noorden, die de grens vormen met de lager gelegen benedenstad. Ten westen ligt de spoorlijn Nijmegen - Arnhem en het station. Aan de zuidkant van het centrum liggen de Canisius-, Oranje- en Van Schaeck Mathonsingel. Het Keizer Traianusplein en het Keizer Karelplein vormen samen met de singels en het spoor bovendien de grote verkeersaders van Nijmegen.

Cultuur en toerisme

[bewerken | brontekst bewerken]

Het centrum is door het vergissingsbombardement in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Daarom staan er veel gebouwen uit de late jaren 40 en de jaren 50.

Grote of Sint-Stevenskerk

Bezienswaardigheden in het stadscentrum zijn onder andere de Sint-Stevenskerk, het Stadhuis, de Mariënburgkapel, het Kronenburgerpark met haar Kruittoren, het Valkhof, Hunnerpark en Museum Het Valkhof. Er zijn nog twee musea in het centrum gevestigd: het muZIEum en het Natuurmuseum Nijmegen. Ook in Lux, het Arsenaal en O42 vinden culturele activiteiten plaats.

De belangrijkste winkelstraten zijn de Molenstraat, Broerstraat, Burchtstraat, Marikenstraat, Moenenstraat en de Molenpoort.

Ook het Quack-monument, de Openbare bibliotheek, de Molenstraatkerk en het Stedelijk Gymnasium staan in deze wijk.

Kraakbeweging

[bewerken | brontekst bewerken]

De Nijmeegse kraakbeweging maakt een belangrijk deel uit van het stadscentrum. De Grote Broek, gevestigd in de Van Broeckhuysenstraat, is een cultureel kraakpand. Het geldt als het centrum van de Nijmeegse krakerswereld, zeker sinds de ruimte boven de Molenpoort niet meer gekraakt wordt. De krakersrellen in Nijmegen uit 1981 staan bekend als de Piersonrellen en vonden ook plaats in het centrum, namelijk in de Piersonstraat.

De buurt wordt in contrast met de lager gelegen helft van de binnenstad soms "Bovenstad" genoemd. Terwijl in de Benedenstad in de negentiende en twintigste eeuw grote armoede heerste, stond de Bovenstad bekend als het rijkere deel. Anno 2015 is het grote contrast met de Benedenstad de drukte: de Benedenstad is vooral een rustige woonwijk met één drukke boulevard (de Waalkade), terwijl de Bovenstad gonst van de mensen, cultuur en bedrijvigheid.