Naar inhoud springen

Burchtstraat (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Burchtstraat
De Burchtstraat met op de voorgrond de Grote Markt
Geografische informatie
Locatie       Nijmegen
Stadsdeel Centrum
Begin Grote Markt
Eind Valkhof
Postcode 6511RA - 6511RK

De Burchtstraat is een weg in het stadscentrum van de Nederlandse stad Nijmegen die van de Grote Markt naar het Valkhof (Kelfkensbos) loopt. De Burchtstraat was en is een van de belangrijkste winkelstraten in het centrum.

De straat werd rond 1370 voor het eerst vermeld maar is ouder. Hij bestond uit twee delen: de Korte Burchtstraat, die van de Grote Markt tot de voormalige Lange Nieuwstraat (bij het stadhuis) liep, en de Lange Burchtstraat die vandaar naar het Valkhof liep. De straat, die in 1950 samengetrokken werd, is vernoemd naar de burcht op het Valkhof en gold als verbinding tussen de burcht en de Grote of Sint-Stevenskerk. De Burchtstraat is ook de grens tussen de Benedenstad en het huidige centrum (bovenstad). Sinds 1880 ontwikkelde de straat zich tot winkelstraat en behoort tot de hoofdlooproute in het winkelcentrum.

Aan de Burchtstraat staat het oude stadhuis en zijn meerdere historische panden gelegen. Bij het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 werd onder andere deze straat zwaar getroffen.

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Burchtstraat (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.