Naar inhoud springen

Grote Markt (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Waaggebouw
Stevenspoortje

De Grote Markt, Grootemarkt of Kruismarkt is het grote plein in het centrum van de Nederlandse stad Nijmegen. Het plein heeft in de geschiedenis vele namen gekend, waaronder Cruys en Cruys Marct, vermoedelijk ontleend aan een kruis dat ter plaatse als zinnebeeld van het marktrecht heeft gestaan. Op 9 juli 1924 krijgt het bij besluit van de gemeenteraad officieel de naam "Groote Markt". In de Tweede Wereldoorlog was de zuidzijde van het plein zwaar getroffen door het bombardement op Nijmegen. De vooroorlogse bebouwing aan de noordzijde van het plein is daarom nog goed gepreserveerd, terwijl de bebouwing aan de zuidzijde hedendaags uitsluitend naoorlogs is.

Omstreeks 1254 heette het plein "Hundisborch", later "Honsborch" (omstreeks 1410), genoemd naar Van Honsborch, een aanzienlijk geslacht dat volgens een protocol uit 1678 een huis en hofstede moet hebben bewoond bij het Sint-Stevenspoortje.

Het plein kent verschillende panden die aangewezen zijn als Rijksmonument, waaronder de Boterwaag, het Sint-Stevenspoortje en verschillende woonpanden met winkel.

Op de Grote Markt staat ook een beeld van Mariken van Nieumeghen.

Componist Willem Heijdt (1858-1928) heeft bijna zijn hele leven op Grote Markt 30 gewoond; dit pand stond op de plaats van Kannenmarkt 27 (1982).

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Grote Markt, Nijmegen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.