Stedelijk Gymnasium Nijmegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stedelijk Gymnasium Nijmegen
Het Stedelijk Gymnasium Nijmegen
Het Stedelijk Gymnasium Nijmegen
Algemeen
Locatie Nijmegen
Opgericht 1544
Type Gymnasium
Onderwijsniveaus vwo
Personen
Rector Drs. R. van Bruggen
Leraren 150
Leerlingen 1327 (2015-2016)
Overig
Afkorting SGN
Motto Kennis, ontplooiing en vriendschap.
Website http://www.stedelijkgymnijmegen.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Stedelijk Gymnasium Nijmegen is een openbare school van het gymnasiale vwo-type in Nijmegen. Met ruim 1300 leerlingen is het een van de grootste categoriale gymnasia van Nederland. De school is een begaafdheidsprofielschool. Daarnaast heeft de school sinds 2013 het predicaat Excellente School.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste gebouw van de Latijnse School en het Stedelijk Gymnasium
Het gebouw aan de Van Schevichavenstraat

1544 wordt gezien als stichtingsjaar van de Latijnse school en het huidige Stedelijk Gymnasium. Waarschijnlijk was er al in 1301 een school bij de Sint-Stevenskerk. In de zestiende eeuw was er in Nijmegen een grote behoefte aan hoogopgeleide mensen. Het moest een kweekvijver worden voor juristen, bestuurders en doktoren. In een nieuw opgetrokken gebouw naast de Sint-Stevenskerk werd onderwezen in Latijn, retorica, Frans en wiskunde. Het gebouw, dat vandaag bekend staat als de Latijnse school, werd gebouwd in 1544. In 1842 veranderde de naam van de school van Latijnse school naar gymnasium. De moderne talen werden een belangrijk onderdeel van het lesprogramma.

Het eerste gebouw van de Latijnse School en het Stedelijk Gymnasium staat nog in het centrum van Nijmegen naast de Sint-Stevenskerk. In de 19e eeuw werd een pand betrokken aan de Van Schevichavenstraat. In 1999 verhuisde men naar het gebouw van de voormalige technische school aan de Kronenburgersingel, aan de rand van het Kronenburgerpark.

Bekende (oud-)leraren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]