Sharon Gesthuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sharon Gesthuizen
Sharon Gesthuizen
Algemeen
Volledige naam Sharon Maria Jacoba Gerarda Gesthuizen
Geboren 23 januari 1976 in Nijmegen
Functie voorzitter Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang
Partij GroenLinks (sinds 2018)
SP (tot 2018)
Functies
2006 lid gemeenteraad van Haarlem
2006 - 2017 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Sharon Maria Jacoba Gerarda Gesthuizen (Nijmegen, 23 januari 1976) is een Nederlands politica. Ze was van 30 november 2006 tot en met 22 maart 2017 Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij. Vanaf april 2021 is zij directeur van de kunsthogeschool Art & Design ArtEZ in Arnhem.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gesthuizen groeide op in Millingen aan de Rijn en doorliep het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Ze werd opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (Vrije Kunst, HKA, onderdeel ArtEZ) en is lid van het bestuur van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) geweest. Tevens studeerde ze Rechtsgeleerdheid en Engels aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Beide studies heeft ze echter niet afgerond. Gesthuizen was, voor zij volksvertegenwoordigster werd, kunstenares en zelfstandig ondernemer in videoproducties.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 werd Gesthuizen verkozen als lid met ruim 1500 voorkeurstemmen. Bij de Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 werd zij herkozen als lid met ditmaal ruim 3300 voorkeurstemmen. Sindsdien was zij in de Tweede Kamer voornamelijk actief op de gebieden economische zaken, asiel- en immigratiebeleid en justitie.

Als Kamerlid van de SP nam Gesthuizen in 2007 het initiatief tot het actieforum Red de Postbode. Ze was van mening dat de door het kabinet voorgenomen liberalisering van de postmarkt vooral tot concurrentie op arbeidsvoorwaarden zou gaan leiden, zoals de jaren daarvoor al het gevolg was geweest van eerdere liberaliseringen in de post- en andere sectoren.

In 2009 verdedigde Gesthuizen samen met SGP-collega Bas van der Vlies hun gezamenlijke initiatiefwet tegen de uitbreiding van het aantal koopzondagen. De initiatiefwet kreeg echter onvoldoende steun in de Kamer en sneuvelde. De combinatie van deze twee partijen (SGP en SP) in een dergelijke samenwerking was opmerkelijk, evenals de combinatie van personen.

Om het kleinbedrijf te ondersteunen en dit binnen de SP positie te geven werkte Gesthuizen het plan Hart voor de Zaak (februari 2010) uit tot de SP-visie op ondernemen. In 2010 verdedigde Gesthuizen haar initiatiefnota Een nieuwe Nationale Investeringsbank. Met deze nota vroeg zij de Tweede Kamer een nationale investeringsbank op te richten, zoals Nederland die reeds eerder had gekend. Directe aanleiding voor de nota was de niet-aflatende stroom klachten van ondernemers over de banken die ten tijde van de kredietcrisis geen krediet wilden of konden verschaffen.

Op 18 februari 2010 veroorzaakte Gesthuizen een relletje door staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) in een debat over de postmarkt uit te maken voor "leugenaar" omdat hij weigerde zich te distantiëren van een onderzoek van zijn ministerie waaruit bleek dat postbedrijven weinig last hadden van de opkomst van digitale communicatietechnologie, terwijl hij altijd had beweerd dat dit wél het geval was.[1][2]

Op 21 maart 2016 kondigde Gesthuizen haar vertrek uit de politiek aan.[3][4]

Na haar vertrek uit de politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Gesthuizen is vanaf april 2021 directeur van Art & Design Kunsthogeschool ArtEZ in Arnhem. Daarvoor was zij toezichthouder bij HKU.

Op 5 september 2017 publiceerde ze haar boek Schoonheid Macht Liefde. In het leven en de politiek, waarin ze forse kritiek levert op de volgens haar harde cultuur binnen de SP, met name als het gaat om Jan Marijnissen en Agnes Kant.[5] Ook intern discussiëren over belangrijke zaken of kritiek uiten op de leiding, zo schrijft zij, is buitengewoon ongemakkelijk.[6] Zij spreekt zelfs van een elitevorming binnen de partij.

Op 11 februari 2021 verscheen haar kinderboek Piraten, dieren, bejaarden - wat stem jij? over de democratie en politiek. Gesthuizen schreef en illustreerde het boek zelf.

Arrestatie door Haagse politie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens een demonstratie op 22 maart 2012 werd Gesthuizen gearresteerd door de Haagse politie en vijf uur vastgezet op het politiebureau. Dit gebeurde tijdens een demonstratie van postbodes tegen PostNL, waaraan zij meedeed. De politiewoordvoerder vond het dragen van een doodskist om de postbode symbolisch te begraven niet kies, op de dag dat de slachtoffers van het busongeluk uit Lommel werden herdacht. De politica weigerde bij haar vrijlating een transactie van 210 euro te betalen en zei zich later voor de rechter te kunnen verantwoorden.[7] Fractieleider Emile Roemer gaf als zijn commentaar dat de vrijheid van meningsuiting in het geding was.[8] Op 30 oktober 2014 besloot het OM om de geplande rechtszaak tegen het Kamerlid van 10 november te seponeren. De beklaagde was daar om principiële redenen niet blij mee.[9]

Kandidaatstelling partijvoorzitterschap[bewerken | brontekst bewerken]

Begin augustus 2015 stelde Gesthuizen zich kandidaat om Jan Marijnissen na 27 jaar op te volgen als partijvoorzitter. Marijnissen had begin dat jaar zijn vertrek aangekondigd. Zij werd op het partijcongres in Utrecht op 28 november 2015 met 41% van de 899 uitgebrachte stemmen echter niet gekozen; de tegenkandidaat, tevens kandidaat van het partijbestuur, Ron Meyer uit Heerlen won met 59%.

Overstap naar GroenLinks[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2018 maakte Gesthuizen bekend dat ze haar lidmaatschap van de SP had opgezegd en lid is geworden van GroenLinks.[10]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Gesthuizen heeft een dochter.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 2013 deed Gesthuizen mee aan de televisiequiz De Slimste Mens. Ze hield het zes afleveringen vol.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sharon Gesthuizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.