Bas van der Vlies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bas van der Vlies
Bas van der Vlies (1986)
Algemene informatie
Volledige naam Bastiaan Johannis van der Vlies
Geboren 29 juni 1942 in Sliedrecht
Partij SGP
Titulatuur Ir.
Politieke functies
1974-1982 Lid Provinciale Staten van Utrecht
1981-2010 Lid Tweede Kamer
1986-2010 Fractievoorzitter
1986-2010 Politiek leider
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Bastiaan Johannis (Bas) van der Vlies (Sliedrecht, 29 juni 1942) is een Nederlandse voormalige politicus voor de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).

Van der Vlies was van 10 juni 1981 tot en met 17 juni 2010 (10.599 dagen) lid van de Tweede Kamerfractie, sinds 1986 als fractievoorzitter. Daarmee behoort hij tot degenen die het langst zitting hebben (gehad) in een van de kamers van de Staten-Generaal.

In de Kamer hield hij zich onder meer bezig met landbouw, financiën, volksgezondheid, welzijn, sport en onderwijs.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De ouders van Van der Vlies kwamen uit de Gereformeerde Kerk en zochten vanwege twijfels - moeder naar de Christelijke Gereformeerde Kerk en vader naar het Hervormd Lokaal - naar andere gemeenten waardoor hij opgroeide, ondersteund door catechisaties, zondagsschoolvertellingen en preken, in een orthodox hervormd gezin.[1]

Van der Vlies studeerde weg- en waterbouwkunde aan de Hogere Technische School te Dordrecht en voltooide deze opleiding aan de Technische Hogeschool Delft. Tijdens zijn studententijd was Van der Vlies lid van Johannes Calvijn, het Delftse dispuut der Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato.

Voordat hij de politiek in ging, was Van der Vlies leraar wiskunde en plaatsvervangend rector van de protestants-christelijke middelbare scholengemeenschap College Blaucapel (ten gevolge van een fusie tegenwoordig Gerrit Rietveld College geheten) in Utrecht.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1974 zette Van der Vlies zijn eerste schreden in de politiek. Vanaf dat jaar tot 1982 was hij lid van de Provinciale Staten van de provincie Utrecht. In 1981 trad hij ook tot de Tweede Kamer toe.

In 1986 werd hij voor het eerst lijsttrekker van de SGP voor de Tweede Kamerverkiezingen. Sindsdien heeft hij deze taak in totaal zeven keer vervuld. In 1994 haalde de partij voor het eerst twee zetels, na jarenlang drie zetels bezet te hebben gehouden. Tijdens de kabinetsformatie in 2003 was er even sprake van kabinetsdeelname (bekend onder de Staphorster variant) toen de informateurs Rein Jan Hoekstra en Frits Korthals Altes spraken met D66 en tegelijkertijd met ChristenUnie en SGP. Op 29 april kozen CDA en VVD voor een coalitie met D66. De kleine christelijke partijen stonden daarmee langs de kant. Met name de ideologische afstand tussen de liberale VVD en de streng-christelijke SGP was hieraan debet.

Ofschoon de SGP het beleid had dat zij om religieus-ethische redenen een actief optreden op de televisie vermijdt (men liet zich wel door de parlementaire pers in de wandelgangen van het parlementsgebouw interviewen), verscheen Van der Vlies op 30 september 2005 voor het eerst in een tv-actualiteitenrubriek (NOVA). Daarna trad hij vaker op in televisieprogramma's.

In 2006 overwoog Van der Vlies om het fractievoorzitterschap over te dragen aan fractiegenoot Kees van der Staaij, maar naar eigen zeggen gaf hij gehoor aan een beroep dat partijgenoten op hem deden om in elk geval nog eens vier jaar bij te tekenen.

Op 25 oktober 2008 werd er bij stilgestaan dat Van der Vlies tienduizend dagen Kamerlid was.[2] Hij was het langstzittende Kamerlid van dat moment.

In december 2009 kondigde Van der Vlies aan na de eerstvolgende Kamerverkiezingen de Kamer te verlaten.[3] Na de val van het kabinet-Balkenende IV droeg hij op de SGP-partijdag op 27 maart 2010 het partijleiderschap en het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 over aan Van der Staaij.

In een interview in mei 2010 gaf hij aan na zijn terugtreden meer tijd aan zijn gezin te willen besteden; ook had hij toegezegd weer scriba van zijn kerkelijke gemeente te worden, dit naast zijn bestaande werk voor classis, synode en huisbezoeken in de gemeente.[4]

Op zijn laatste dag als Kamerlid reikte Kamervoorzitter Gerdi Verbeet hem de versierselen uit die behoren bij het ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau waarin de koningin hem benoemd had. Van der Vlies ontving een lang applaus van de overige leden van de Kamer; zijn laatste woorden als Kamerlid waren: "Soli Deo gloria" (Alleen aan God de eer).

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Vlies woont met zijn gezin in Maartensdijk (provincie Utrecht). In deze plaats is hij lid van de Hersteld Hervormde Kerk, het deel van de Nederlandse Hervormde Kerk dat niet mee is gegaan in de fusie tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Op 17 november 2016 maakte de SGP bekend dat Van der Vlies ernstig ziek is,[5][6] hij leed aan darmkanker. Enkele weken eerder was Van der Vlies geopereerd aan zijn hartklep nadat hij onwel geworden was.[7] In december 2020 liep Van der Vlies COVID-19 op.[8]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Begin 2008 liet hij zich in het Historisch Nieuwsblad in negatieve zin uit over de kleding van bepaalde collega-Kamerleden ("Soms lijkt het wel of Kamerleden rechtstreeks van de camping komen") en verklaarde hij dat er in en voor de politiek geen gezag en respect meer is. Hij meende dat televisiekijkers het beeld krijgen van het parlement als een "zooitje ongeregeld".[9]

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Henk van Rossum
Partijleider
1986 - 2010
Opvolger:
Kees van der Staaij
Voorganger:
Henk van Rossum
Fractievoorzitter Tweede Kamer
1986 - 2010
Opvolger:
Kees van der Staaij
Zie de categorie Bas van der Vlies van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.