Kees Vendrik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kees Vendrik
Vendrik op campagne in 2006
Algemene informatie
Volledige naam Cornelis Constant Maria Vendrik
Geboren 30 januari 1963
Functie Hoofdeconoom Triodos Bank
Partij GroenLinks
Titulatuur drs.
Politieke functies
1998-2010 Lid Tweede Kamer
2019- Lid Eerste Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Cornelis Constant Maria (Kees) Vendrik (Nijmegen, 30 januari 1963) is een Nederlands econoom en politicus. Hij was van 1998 tot 16 juni 2010 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Na zijn vertrek uit de politiek werd hij in 2011 lid van de Algemene Rekenkamer. Sinds april 2017 is Vendrik hoofdeconoom bij Triodos Bank. Op 11 juni 2019 werd hij daarnaast lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks.

Voor de politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Vendriks vader was hoogleraar biofysica en zijn moeder was psychologe. Tussen 1975 en 1981 bezocht Vendrik het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. Vervolgens studeerde hij tussen 1981 en 1984 politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en theaterregie in Arnhem. Daarna studeerde hij tussen 1984 en 1988 politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in internationale politieke economie. Tijdens zijn studietijd werd hij lid van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP).

Na zijn studietijd werd hij medewerker van de Tweede Kamerfractie van de PSP, toen deze in 1989 opging in GroenLinks werd hij sociaal-economisch beleidsmedewerker van de GroenLinksfractie. Tussen 1990 en 1992 studeerde hij sociale verzekeringen in Amsterdam. In 1993 was hij kortstondig ambtenaar op het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Vervolgens werd hij chef politieke programmering bij het politiek-cultureel centrum De Balie, waar hij samenwerkte met Femke Halsema, toen nog een PvdA-talent. Hij bleef binnen GroenLinks actief en werd lid van de redactie van De Helling, het blad van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks. In 1998 publiceerde hij het boekje De prijs van de euro over de financiële gevolgen van de invoering van de euro. In 2011 maakte het televisieprogramma Tegenlicht hierover een documentaire in samenwerking met Vendrik. In 2014 publiceerde hij samen met Egbert Kalse Het Crisisdiner, een boek dat de kredietcrisis analyseert, waaraan o.a. Wouter Bos, Ewald Engelen, Bernard ter Haar, Bas Jacobs en Tom van der Lee een bijdrage leverden.[1]

Politieke levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

In 1998 werd Vendrik verkozen in de Tweede Kamer. Binnen de Tweede Kamerfractie werd hij financieel specialist. In 2006 was hij voorzitter van de commissie voor het verkiezingsprogramma van GroenLinks en bij de verkiezingen werd Vendrik tweede op de lijst. Na de verkiezingen werd hij vicefractievoorzitter. Hij is echter langdurig vanwege ziekte uitgeschakeld geweest. Begin 2008 maakte hij zijn rentree.

Op dat moment beheerde Vendrik de portefeuilles Financiën, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Economische Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Hij had zitting in de commissies Economische Zaken en Financiën, Rijksuitgaven en in de contactgroep met België.

Als parlementariër zette Vendrik zich in voor een breed scala aan onderwerpen. Zo diende hij in 2002 de motie Vendrik in teneinde het gebruik van opensourcesoftware in de publieke sector te stimuleren, maar ook nam hij de verdediging van het initiatiefwetsvoorstel van Ab Harrewijn over dat ondernemingsraden inzicht geeft in de hoogte van inkomens van topkader, bestuurders en toezichthouders van de onderneming. Beide initiatieven werden verwezenlijkt.

Bij de Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 was Vendrik niet langer verkiesbaar. Wel stelde hij op de achtergrond betrokken te blijven bij GroenLinks. Bij zijn afscheid werd hij door Gerrit Zalm, die in dezelfde periode minister van Financiën was geweest als dat Vendrik woordvoerder financiën was, "de beste minister van Financiën, die Nederland nooit gehad heeft" genoemd.[2]

In april 2011 werd Vendrik lid van de Algemene Rekenkamer. Hier werkte hij precies zes jaar. Per 1 april 2017 is hij hoofdeconoom bij Triodos Bank.

Per 1 september 2017 is Vendrik lid van de raad van advies van het Centraal Bureau voor de Statistiek.[3]

Hij keerde (deels) terug in de politiek door per 11 juni 2019 voor GroenLinks zitting te nemen in de Eerste Kamer.

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Vendrik leeft samen met publiciste Natasja van den Berg, samen hebben zij een zoon en een dochter. Een ander zoontje overleed na zeven maanden. Uit een eerdere relatie heeft Vendrik nog een dochter.[4]