Hengstdal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hengstdal
Wijk van Vlag Nijmegen Nijmegen
Hengstdal binnen Nijmegen
Kerngegevens
Gemeente Vlag Nijmegen Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Oost
Coördinaten 51°50'2"NB, 5°53'10"OL
Oppervlakte 0,89 km²  
- land 0,89 km²  
- water 0 km²  
Inwoners
(2023)
6.710[1]
(7.539 inw./km²)
Woningvoorraad 3.582 woningen[1]
Overig
Postcode(s) 6523

Hengstdal is een wijk in Nijmegen. De wijk ligt in het oosten van de stad en is gebouwd tussen de jaren 20 en de jaren 50, nadat langs de doorgaande wegen al enige lintbebouwing was ontstaan. De wijk ligt op de stuwwal van het Rijk van Nijmegen en terrein is dan ook licht glooiend.

In het zuiden van de wijk aan de Postweg bevindt zich een in 1915 aangelegde Israëlitische begraafplaats. De aula en de beheerderswoning van deze begraafplaats zijn gebouwd in 1921 naar een ontwerp van Oscar Leeuw.

Van 1933 tot 1993 stond in Hengstdal de Christus Koningkerk. Bij de sloop van deze kerk is de markante kerktoren behouden gebleven.

Buurten[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk is op te delen in vijf buurten.

Noordwestelijk deel[bewerken | brontekst bewerken]

Het noordwestelijke deel van de wijk Hengstdal heeft door de vele particuliere bouw een gevarieerde samenstelling en er is veel bedrijvigheid. In dit deel van de wijk wonen veel (ex-)studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Van 't Santstraat met de Koningstoren op de achtergrond

Het Rode Dorp[bewerken | brontekst bewerken]

Het Rode Dorp ligt aan de noordkant van de wijk. Van oudsher was dit een volksbuurt die haar bijnaam voornamelijk te danken had aan de kleur van de pannen waarmee de huizen waren gedekt. Daarnaast was rood ook gemiddelde politieke voorkeur van de bewoners. In de jaren negentig van de twintigste eeuw is deze buurt grotendeels gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De oude rode pannen zijn toen weer zo veel mogelijk hergebruikt.

In het hart van het Rode Dorp lag 2000 jaar geleden het forum. Op deze marktplaats werd gehandeld en werden justitiële en officiële burgerlijke bijeenkomsten gehouden. Het marktgebouw was 166 bij 137 meter groot. In het midden van dit plein stond een Keizerzuil, deze werd in 2011 teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek in de huidige Eikstraat.[2][3]

Het oudste complex van de wijk ligt in de Bergansiusstraat tussen de Daalseweg en de Van 't Santstraat. De straat is vernoemd naar Minister van Oorlog Johannes Willem Bergansius.[4]

Spoorbuurt[bewerken | brontekst bewerken]

De Spoorbuurt ligt ten zuiden van de van 't Santstraat. Deze buurt wordt gekenmerkt door kleine straatjes en kleine huurwoningen.

Bomenbuurt[bewerken | brontekst bewerken]

De Bomenbuurt beslaat het zuidoostelijke deel van de wijk. Deze buurt bestaat uit een mengeling van flats en laagbouw, het grootste deel daarvan zijn huurwoningen.

Limos[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds ongeveer 2000 kent de wijk in het zuidwesten met Limos een nieuw buurt. Op dit terrein waren voorheen de Krayenhoffkazerne, Snijderskazerne en de Prins Hendrikkazerne gevestigd en zijn 311 woningen gebouwd. Ook ligt hier het Limospark.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]