Willemskwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willemsweg met zicht op de Groenestraatkerk

Het Willemskwartier is een buurt in Nijmegen, welke onderdeel is van de wijk Nije Veld. Deze wijk is echter minder bekend dan de subbuurten waaruit zij bestaat, waardoor doorgaans van de wijk Willemskwartier wordt gesproken. Het is gelegen in een driehoek tussen de Graafseweg, de Groenestraat en de spoorkuil tussen Graafseweg en St. Annastraat. De belangrijkste doorgaande weg door het Willemskwartier is de Willemsweg.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Het Willemskwartier is een vooroorlogse buurt met overwegend kleine, goedkope huurwoningen (verhuurder: Portaal). Oorspronkelijk is het Willemskwartier opgezet als tuinstad. De bouw is in 1917 begonnen, de Willemsweg wordt al in raadsstukken van 1904 genoemd.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

De van oudsher eenzijdige bevolkingssamenstelling van arbeiders en werklozen is de afgelopen decennia aangevuld met voornamelijk Marokkanen, Turken en ook studenten, waardoor het nu bekendstaat als multiculturele volkswijk.

Begin jaren 90 is een groot deel van de bebouwing in het Willemskwartier westelijk van de Willemsweg afgebroken ten behoeve van nieuwbouw. De rest van de huurwoningen is (vanaf 2006) steeds verder en in fases gesloopt. Hiervoor in de plaats zijn meest koopwoningen gekomen. Slechts weinig oorspronkelijke bewoners keren terug naar de plek waar zij eens woonden, nieuwe bewoners nemen hun plaats in. Het karakter van de wijk is dan ook veranderd: de bedoeling van de verhuurder en de gemeente is deze buurt te herstructureren (is stadsvernieuwing) en het woongenot te verbeteren.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Breng buslijnen 4 en 8 rijden over de Willemsweg. Station Nijmegen is vanaf het Willemskwartier ongeveer 10 minuten lopen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]