Heseveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heseveld
Wijk van Nijmegen
Map - NL - Nijmegen - Heseveld.PNG
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West
Overig
Postcode(s) 6543

Heseveld is een wijk in de gemeente Nijmegen uit eind jaren veertig en begin jaren vijftig. De wijk is gebouwd volgens een gridsysteem en kent een menging van laagbouw en etagebouw met gazons ertussen. De noordkant van de wijk (wat ruimer) en de zuidkant (aan de overzijde van de Graafseweg, deels vooroorlogs) wijken af van deze structuur.

Door het groen tussen de woningen is er een levendigheid ontstaan die hier en daar wordt versterkt door oudere panden en in het centrum door de markt (Daniëlsplein). Voorts zijn er fraaie voorbeelden van "Bossche Schoolarchitectuur" te vinden. Aan de randen van de wijk bevinden zich "fysieke" barrières (Graafseweg en spoorlijn).

Na een terugloop in de jaren tachtig is het bevolkingsaantal gestabiliseerd. De samenstelling van de bevolking is gemiddeld; ouderen en allochtone inwoners zijn licht oververtegenwoordigd.

De voormalige RK O.L.V. ten Hemelopnemingkerk uit 1962, een gemeentelijk monument[1][2] ook bekend als Daniëlskerk, is ontworpen door de architect L.A.J. de Bruijn van het architectenbureau Benning en Fokker uit Nijmegen. In 2007 werd de kerk verbouwd tot appartementencomplex voor mensen met een verstandelijke beperking.[3][4]

De woningvoorraad bestaat uit een menging van koop- en huurwoningen in de lagere prijsklassen. Mede in samenhang hiermee is het sociaal-economisch profiel van de wijk bescheiden.

De volgende buurtjes zijn te onderscheiden:

  • Jerusalem, aan de zuidoostkant van de wijk; kleine laagbouw en smalle straten.
  • De Planetenbuurt aan de noordoostkant, met etage- en laagbouw.
  • Afrika/Bouwmeesterbuurt rondom de Daniëlsweg (etage- en laagbouw in de huursector).

Externe link[bewerken]