Bossche School

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De St. Martinuskerk te Gennep (2010).
De zuidelijke ingang van de San Salvatorkerk in Groningen (2011).
De voorheen Sint-Catharinakerk naar ontwerp van Evers en Sarlemijn in Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West.
Foto: bmz.amsterdam.nl

De Bossche School was een traditionalistische stroming in de Nederlandse architectuur die sterk gebaseerd was op getalmatige verhoudingen. De stroming was voortgekomen uit de Delftse School en zij had haar weerslag vooral op de katholieke kerkenbouw.

De naam van de stroming is ontleend aan de 3-jarige Cursus Kerkelijke Architectuur die in de periode van de Wederopbouw tussen 1946 en 1973 in het Kruithuis te 's-Hertogenbosch werd gegeven. De opleiding was bedoeld om architecten te begeleiden bij de kerkelijke wederopbouw. Dom Hans van der Laan, zijn broer Nico van der Laan en C. Pouderoyen waren de docenten.

Kenmerken[bewerken]

Een belangrijk kenmerk van de Bossche School is de sobere vormgeving van de gebouwen. De verhoudingen werden met name bepaald door het zogeheten plastisch getal. Er wordt vooral gebruikgemaakt van beton, baksteen en hout. Dit zijn namelijk de bouwmaterialen die in Nederland voorhanden zijn, zoals in Italië als bouwmateriaal onder andere het daar aanwezige marmer wordt gebruikt.

Kerken zijn vaak driebeukige basilieken, gemodelleerd naar vroeg-christelijke kerken in Italië. De torens herinneren ook vaak aan de campaniles in het noorden van Italië. In de 2e helft van de 20e eeuw werd zo een aantal kerken, kloosters, woningen en stadhuizen in voornamelijk het zuiden van Nederland volgens deze stijl gebouwd. Door een teruglopend kerkbezoek wordt een aantal van deze gebouwen inmiddels bedreigd met sloop, zoals bij Sint-Willibrorduskerk (Almelo) is gebeurd.

De Bossche School was de laatste fase in de traditie van de Nederlandse kerkelijke architectuur. Voor zover er hierna nog katholieke kerken gebouwd werden, gebeurde dat niet meer door gespecialiseerde architecten en werd steeds meer voor een functionele architectuur gekozen.

Voorbeelden[bewerken]

In Madurodam staat als voorbeeld van de Bossche School een versie op schaal van de St. Martinuskerk te Gennep. In Heusden werd het opgeblazen stadhuis ook herbouwd naar de inzichten van de Bossche school, hetgeen op weinig instemming van de lokale bevolking kon rekenen.

Architecten[bewerken]

Enkele architecten van de Bossche School waren:

Externe link[bewerken]