Nico van der Laan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nico van der Laan
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Geboortedatum 17 april 1908
Geboorteplaats Leiden
Overlijdensdatum 18 september 1986
Overlijdensplaats 's-Hertogenbosch
Werken
Belangrijke gebouwen Sint-Martinuskerk in Gennep
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Nico van der Laan (Leiden, 17 april 1908 - 's-Hertogenbosch, 18 september 1986) was een Nederlands architect. Ook zijn twee broers Jan en Hans waren Nederlands architecten.

Leven en werk[bewerken]

Sint-Martinuskerk (Gennep) in 2010

Nico van der Laan studeerde in 1937 af aan de Technische Hogeschool (TH) in Delft. Zijn oudste broer Jan nam het architectenbureau van vader Leo van der Laan in Leiden over.

Samen met zijn broer Hans, die in 1927 intrad bij de benedictijnen in Oosterhout, verdiepte hij zich in de uitgangspunten van de architectuur.

Na de Tweede Wereldoorlog verzorgde Van der Laan, samen met zijn broer Hans, de lessen Kerkelijke Architectuur in het Kruithuis in 's-Hertogenbosch. De vroegchristelijke basiliek werd hierbij als voorbeeld gebruikt. Uit deze cursus kwam de Bossche School voort, een naam die door tegenstanders aan de kring rond de broers Van der Laan en hun volgelingen werd gegeven.

Een van de belangrijkste kerken van de hand van Nico van der Laan is de Sint-Martinuskerk in Gennep. Zijn broer Hans heeft zich zeer waarschijnlijk ook intensief beziggehouden met de bouw van deze kerk en er zijn tekeningen van de Gennepse kerk bekend van de hand van broer Hans. Nico steunde zijn broer weer in andere opzichten, financieel en moreel.

Nico van der Laan had vanaf 1946 een architectenbureau dat onder andere zijn naam droeg.

Zie ook[bewerken]

Publicaties[bewerken]

  • Michel Remery: Wandelend Leiden ontdekken met vier architecten Van der Laan. Leiden, Uitgeverij Ginkgo, 2017. ISBN 978-90-71256-55-4