Jan de Jong (architect)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan de Jong (Lith, 19 juli 1917 - Schaijk, 1 januari 2001) was een architect die de principes van de Bossche School toepaste.

Odiliapeel, Kerk van de Heilige Kruisvinding, Architect Jan de Jong, 1959.
Schaijk (Landerd, N-Br) Huis van Jan de Jong, terras met woonvleugel

Aanvankelijk bestemd om timmerman te worden, volgde hij avondcursussen P.B.N.A. in Oss en daarna HBO Bouwkunde in Tilburg. Tijdens zijn studie kwam hij in dienst van architectenbureau Schutz te 's- Hertogenbosch. In de oorlogsjaren was hij ook actief in het verzet. Hij werkte vervolgens voor de Dienst Wederopbouw aan boerderijen en de Peel en Zuid-limburg. In 1951 vestigde hij zich als zelfstandig architect in Schaijk. In 1953 studeerde hij met lof af aan de Academie in Tilburg.

Van 1953 tot 1956 volgde hij de cursus Kerkelijke Architectuur die gegeven werd door Dom Hans van der Laan in het Kruithuis te 's-Hertogenbosch. Hij studeerde ook hier cum laude af en werd één van de trouwste adepten van de Bossche School. Hij werd mededocent van de Cursus Kerkelijke Architectuur. Nog meer dan Van der Laan koos hij voor versobering. De ruimtelijke verhoudingen zijn voor De Jong het meest belangrijk.

Hij ontwierp kerken zoals:

En ontwierp andere dingen zoals:

  • Gemeentehuis Cranendonck te Budel, uit 1965
  • Gemeentehuis Landerd te Zeeland
  • Gemeentehuis Someren te Someren

In zijn woonplaats Schaijk bevindt zich het Huis van Jan de Jong (1949-1967), een in strakke stijl gebouwd woonhuis met ommuurde tuin. Dit werd geklasseerd als gemeentelijk monument door de gemeente Landerd.

Naschrift[bewerken]

De bouw van de kerken in de stijl van de Bossche School vond plaats in de Wederopbouwperiode. Omstreeks 1967 begon een periode van snelle ontkerkelijking, waardoor vele kerken werden opgeheven. Men koos dan voor het behoud van de oudste, historische kerk en dit heeft aan latere, naoorlogse, kerkbouwstijlen een zware slag toegebracht: vele bouwwerken in die stijl kregen niet lang na de oplevering te maken met teruglopend kerkbezoek. De in 2002 opgerichte Van der Laanstichting tracht het erfgoed van de Bossche School te behouden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]