Jerusalem (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Airey-woningen Jerusalem aan de Molenweg

Jerusalem is een buurt in Nijmegen en onderdeel aan de zuidoostkant van de wijk Heseveld. De naam Jeruzalem (in Nijmeegs dialect[bron?]: Jerusalem) ontstond door de bouw van witte, betonnen naoorlogse laagbouw- en hoogbouwwoningen in smalle straten. Het buurtje is gelegen in de Vuurdoornstraat, de Klimopstraat, Molenweg, Oude Graafseweg en Duindoornstraat. De belangrijkste doorgaande weg is de Boksdoornstraat.

Ontstaan[bewerken]

Jerusalem is een naoorlogse buurt met overwegend kleine, goedkope huurwoningen. De bouw is in 1953 begonnen, op de tuinbouwgronden achter de Wolfskuilseweg en de Oude Graafseweg.

De naam Jerusalem verwijst naar de opvallende witte kleur van de woningen, gebouwd met Marshallgelden. In Nijmegen werden middels prefabricage de zogenaamde Airey-woningen in snel tempo gebouwd. Ook in andere steden werden buurten met zulke woningen gebouwd. Bijzonder in Nijmegen is dat het puin van de middeleeuwse binnenstad na het bombardement in februari 1944 verwerkt is in de prefab betonnen 'bouwstenen' van de woningen.

Huidige situatie[bewerken]

Begin 21ste eeuw verkocht verhuurder Talis een deel van de appartementen in de hoogbouw, na een flinke opknapbeurt. De laagbouw is nog steeds uitsluitend huur.

Ligusterstraat

Externe link[bewerken]