Galgenveld (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galgenveld
Wijk van Nijmegen
Map - NL - Nijmegen - Galgenveld.PNG
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Oost
Coördinaten 51°50'3,343"NB, 5°51'54,245"OL
Oppervlakte 96 ha.  
Inwoners (2017) 6.885[1]
Overig
Postcode(s) 6524

Galgenveld is een stadswijk in Nijmegen. De wijk is gelegen in het stadsdeel Nijmegen-Oost en ligt ten zuiden van het stadscentrum. De wijk heeft 6885 inwoners (1 januari 2017).

Op de plaats van deze wijk zou zich een galgenveld hebben bevonden, de plaats waar geëxecuteerden na voltrekking van het doodvonnis aan de galg werden opgehangen (of bleven hangen) als afschrikwekkend voorbeeld.

Beschrijving[bewerken]

De wijk is gebouwd in verschillende periodes. Het oudste gedeelte dateert uit de 19e eeuw en ligt binnen de zogenaamde "19e-eeuwse schil". De Indische buurt dateert uit de jaren 20 van de twintigste eeuw, de Professorenbuurt uit de jaren 50. In de laatste buurt staat de Dominicuskerk uit 1951. Ook het studentenwooncomplex Galgenveld bevindt zich in de Professorenbuurt.

Aan de Professor Cornelissenstraat staat een monumentaal poortje uit de 17e eeuw. Dit was oorspronkelijk onderdeel van het Oud Burgeren Gasthuis, dat in het centrum van Nijmegen gevestigd was. Toen dit gebouw gesloopt werd en er een nieuw bejaardentehuis werd gerealiseerd in de wijk Galgenveld, heeft men het poortje behouden en verplaatst naar de nieuwe locatie.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]