Altrade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Altrade
Wijk van Nijmegen
Map - NL - Nijmegen - Altrade.PNG
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Oost
Coördinaten 51°50'22,438"NB, 5°52'19,891"OL
Oppervlakte 64 ha.  
Inwoners
(2017)
6.500[1]
Overig
Postcode(s) 6524

Altrade is een wijk in het Nijmeegse stadsdeel Nijmegen-Oost. Het aantal inwoners van de wijk is 6.500 (31 juli 2017). Het noordelijk gedeelte van de wijk ligt binnen de zogenaamde 19e-eeuwse schil; in het zuiden van de wijk liggen de Schildersbuurt en de Componistenbuurt. In Altrade is relatief veel middenstand en horeca gevestigd. Het studiehuis met kapel is in 1928 ontworpen door architect H.M. Zoetmulder.

In de wijk ligt de monumentale begraafplaats Daalseweg, het Julianapark alsmede ook de Wedren, de start en finish van de Nijmeegse Vierdaagse.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Alt-Radelant, Altrade lant, oud gerooid land

“Naar de reeds in de 15e eeuw voorkomende naam Altradelant, voor de ontginning van de heide ten zuiden van Nijmegen, buiten de stadswallen in ’t Hooge Velt, tussen de Groesbeekseweg en de oude weg naar Ubbergen. In deze streek werden omstreeks 1700 de lunetten Kijk in de Pot en Stenen Kruis gebouwd naar het plan van Coehoorn. In een protocol van 1550: ‘bij den Joedenkerkckhof in het Hooge velt’.” (Hendriks 1987)[2] Tussen 1861 en 1865 werden de lunetten Kijk in de Pot tot fort omgebouwd. De straatnaam Fort Kijk In De Potstraat verwijst nog naar het fort wat hier heeft gestaan. De naam is verwant met 'Kiek in de Kök' of 'Kiek in de Köken', de namen van de oude militaire torens in Tallinn, Danzig en Maagdenburg. Vanuit de hoge toren konden de soldaten letterlijk een kijkje in de keuken van de vijand nemen.[3] Met de stadsuitleg werd het fort rond 1880 gesloopt en rond 1895 gemeentelijk bezit.

Fort de Verbrande Molen heeft in het zuid oosten van de wijk gelegen waar de Fortstraat ligt. Het dankte zijn naam aan de afgebrande molen 'De Goede Hoop' die hier stond.[4]

Ontstaan wijk[bewerken | brontekst bewerken]

April 1874, werd de Vestingwet aangenomen die bepaalde de opheffing van de vestingstatus van een aantal steden, waaronder Nijmegen. Daarmee kwam de weg vrij voor ontmanteling van de vestingwerken en een explosieve groei van Nijmegen. Er werden brede singels en op de stervormige pleinen rijen fraaie en statige huizen voor de gegoede burgerij gebouwd in de stijl van de art nouveau en art deco tot eclectische stijl met neorenaissance-elementen. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn te vinden aan de Johannes Vijghstraat, Groesbeeksedwarsweg, Waldeck Pyrmontsingel en de Wilhelminasingel.[5]

De ’19e eeuwse schil’ is in 2013 verklaard tot beschermd stadsbeeld.[6]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Bekend in wijde omgeving is het jaarlijks terugkerende smartlappenfestival, de ‘Troost van Oost’.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]