Hazenkamp (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hazenkamp
Wijk van Nijmegen
Hazenkamp in Nijmegen
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Midden
Coördinaten 51°49'36,419"NB, 5°50'53,376"OL
Oppervlakte 86 ha  
Inwoners
(2017)
4.780[1]
Overig
Postcode(s) 6531

Hazenkamp is een wijk in Nijmegen, in het stadsdeel Nijmegen-Midden op ongeveer 2,5 kilometer van het stadscentrum. De wijk ligt ingeklemd tussen de straten Groenestraat, Vossenlaan en Wezenlaan. Op 31 juli 2017 woonden er 4.780 mensen.

Bebouwing[bewerken | brontekst bewerken]

De bebouwing in het oostelijk gedeelte bestaat uit ruime jaren-30-woningen, het westelijke deel omvat vooral naoorlogse huizen en lage flats. In de uiterste noordwesthoek van de wijk ligt het voormalige Smitterrein, een 7 hectare groot (deels vervuild) stuk grond met daarop fabriekspanden, waar in de toekomst waarschijnlijk woningbouw zal verrijzen.

Belangrijkste straten[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste doorgaande wegen in de wijk zijn de Wezenlaan, Dobbelmannweg, Hazenkampseweg en Steenbokstraat. Aan laatstgenoemde en de Groenestraat liggen twee bescheiden winkelclusters met o.a. 3 supermarkten en andere detailhandel. Aan de Hazenkampseweg lagen vanaf 1923 de speelvelden van de Nijmeegse voetbalclub N.E.C., totdat de club in 1945 definitief verhuisde naar het huidige Goffertstadion, gelegen in het Goffertpark.

Herkenningspunten[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Annamolen

St. Annamolen[bewerken | brontekst bewerken]

Een markant punt in de wijk is de - oorspronkelijk uit 1794 daterende en in 1849 op huidige plek herbouwde - Sint Annamolen op de hoek van de St. Annastraat en Hatertseweg. Sinds de restauratie in 1978 maalt de molen meel voor de winkel eronder.

H. Antonius van Padua-Sint Annakerk[bewerken | brontekst bewerken]

Een ander herkenningspunt is de Heilige Antonius van Padua-Sint Annakerk, beter bekend als de Groenestraatkerk. Deze kerk staat op de hoek van de Groenestraat en Dobbelmannweg. De kerk is gebouwd in neogotische stijl en werd ontworpen door de architect Albert Margry.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De Hazenkamp is naamgever van diverse sportclubs. De landelijk toonaangevende turnvereniging GTV De Hazenkamp (met Suzanne Harmes en Verona van de Leur), honk- en softbalclub HSV De Hazenkamp en korfbalvereniging KV De Hazenkamp hebben hun naam aan de wijk ontleend. De harde kern van voetbalclub N.E.C. noemt zich bovendien HazenKamp Nijmegen.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]