Naar inhoud springen

Neerbosch-Oost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Neerbosch-Oost
Wijk van Vlag Nijmegen Nijmegen
Kerngegevens
Gemeente Vlag Nijmegen Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West
Coördinaten 51°49'52,651"NB, 5°48'49,162"OL
Oppervlakte 1,59 km²  
- land 1,5 km²  
- water 0,09 km²  
Inwoners
(2023)
7.625[1]
(4.796 inw./km²)
Woningvoorraad 3.695 woningen[1]
Economie
Gem. WOZ-waarde € 252.000 (2023)
Overig
Postcode(s) 6544

Neerbosch-Oost is een wijk in Nijmegen. Op 1 januari 2023 telde de wijk 7.625 inwoners,[1] verdeeld over 3.695 woningen, met een gemiddelde WOZ-waarde van € 252.000, op een oppervlakte van 1,59 km².

Deze wijk is grotendeels gebouwd in de tweede helft van de jaren 60, het noordoostelijke deel is gebouwd in 1990. Omdat het westelijke (tevens grootste) gedeelte van Neerbosch-Oost ingeklemd ligt tussen het Maas-Waalkanaal en twee drukke doorgaande wegen, de Graafseweg en de Neerbosscheweg, ligt dit deel van de wijk binnen Nijmegen tamelijk geïsoleerd; er is voor automobilisten slechts één toegangsweg (O.C. Huismanstraat).

Hoewel het gebied tussen de Neerbosscheweg en de Dennenstraat - Dr. de Blécourtstraat (inclusief het nieuwbouwproject Rosa de Lima) deel uitmaakt van de wijk Neerbosch-Oost, wordt dit gedeelte door sommigen beschouwd als onderdeel van de wijk Hees.[2]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk is gebouwd tegen het voormalige dorp Neerbosch, dat in 1920 door het graven van het Maas-Waalkanaal werd doorsneden. De Dorpsstraat aan de noordzijde van Neerbosch-Oost, met een middeleeuws kerkje op nr. 112 (een rijksmonument), de pastorie op nr. 114 en het brandspuithuisje op nr. 104 (gemeentemonumenten) herinneren daar nog aan. Tevens staan de woningen in Neerbosch-Oost kadastraal bekend als Neerbosch. Tot 1977 heette de wijk ook zo, daarna is de wijk bij raadsbesluit Neerbosch-Oost gaan heten.[3]

Zie ook Neerbosch
Witte kerkje

Neerbosch-Oost is de laatste stadsuitbreiding in het kader van de wederopbouw, voordat Nijmegen voorbij het Maas-Waalkanaal ging bouwen.[4] De bebouwing is divers en ruim opgezet met veel groen tussen de buurten, de opzet is vrijwel gelijk aan de wijken Grootstal en Hatert, maar in tegenstelling tot die wijken worden er geen platte daken meer toegepast. Er staan veel sociale huurwoningen (slechts 26% is koopwoning), de wijk bestaat voor meer dan de helft uit hoogbouw, met name aan de zuidelijke en westelijke rand van de wijk.[5] In het noordwesten, tussen de Dorpsstraat en het Maas-Waalkanaal, is sinds 1985 een bescheiden woonwagenkamp gevestigd.[6]

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Centraal in de wijk ligt het op 7 november 1967 geopende winkelcentrum "Notenhout", met 2 supermarkten en diverse kleine winkels. In 2022 is dit winkelcentrum volledig gerenoveerd en is de overkapping verwijderd. De overige voorzieningen in de wijk bestaan uit een basisschool "Het Octaaf" (In 2021 verhuist naar nieuwbouw en hernoemd naar Kindcentrum Toon), bejaardenhuis "De Honinghoeve" (gesloopt in 2008, nieuwbouw gereed in 2010), Rooms-katholieke kerk "De Goede Herder" ontworpen door de architecten H. Brouwer en Th. Th. Deurvorst, wijkcentrum "De Schalmei", de "VoCASA" sporthal en kinderboerderij "'t Boerke". De bibliotheek is na brandstichting in 2002 grotendeels verwoest en is uiteindelijk geheel gesloopt. Op 8 januari 2007 is de bibliotheek heropend in het gebouw van de wijkschool, maar in 2012 weer gesloten. Er is verder weinig bedrijvigheid in de wijk, behalve het eerdergenoemde winkelcentrum is er een sportschool en een garagebedrijf met (inmiddels gesloten) tankstation.

Breng-buslijn 6 verzorgt een directe verbinding met station Nijmegen , de binnenstad en het Radboud UMC. Neerbosch-Oost is gunstig gelegen in Nijmegen voor wat betreft het autoverkeer, in minder dan vijf minuten is de A73 te bereiken. Op loopafstand ligt sinds 2014 de treinhalte station Nijmegen Goffert.

Verbetering[bewerken | brontekst bewerken]

Neerbosch-Oost is in de jaren zestig gebouwd met relatief veel sociale woningbouw, waardoor het risico ontstond dat het een probleemwijk ging worden. Reeds in de jaren 70 dreigde verpaupering, doordat een leegstaand bedrijventerrein (het E.W. Smit-terrein, van een voormalig aannemersbedrijf) met een kraakpand in de noordoosthoek een desolate aanblik bood. In 1989 is door de gemeente besloten om dit terrein te bebouwen met koopwoningen, waardoor de wijk in aanzien verbeterde.[7] Verder heeft de gemeente de overlast van hangjongeren beperkt door het openstellen van een jongerencentrum, Juke Box, en de aanleg van een Cruyff Court. Ook de velden van Quick 1888 liggen in Neerbosch-Oost.

Stedenband[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Nijmegen heeft in Neerbosch-Oost straten vernoemd naar enkele steden waarmee de stad een stedenband onderhoudt.[8] De Pskovlaan, Masayalaan en Vriendschapslaan zijn in 1990 aangelegd op het voormalige E.W. Smit-terrein. In 1996 werden er 38 bejaardenwoningen opgeleverd aan de Rapsodiestraat (tegen het eerdergenoemde nieuwbouwdeel aan); om een hernummering van deze straat te voorkomen is dit deel omgedoopt tot Albanystraat.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]