Garage (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Typisch interieur van een garagebedrijf.

Een garage is een werkplaats waar auto's gerepareerd worden. Soms wordt met een garage ook een verkooppunt van brandstof bedoeld.

De garage ontwikkelde zich voornamelijk uit lokale smederijen, waar het ambachtelijke smeedswerk meer en meer vervangen werd door het repareren van machines en auto's. Zo rond de jaren '20 was men zo ver dat er een echte speciaal voor de auto ingerichte werkplaats ontstond.

In een garage treft men vaak een brug aan, waarop auto's gerepareerd worden. Soms heeft men een zogenaamde smeerkuil. Andere gereedschappen zijn een luchthamer, uitlijningsinstallatie, etc.


Ontwikkeling van het garagebedrijf

In de jaren 90 zijn er steeds meer garagebedrijven die zich - al dan niet onder een franchise-formule - specialiseren in een bepaald deelgebied binnen de automotive-sector. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld bandenspecialisten, diagnosespecialisten of garagebedrijven die de focus leggen op een bepaald automerk of een bepaalde categorie voertuigen zoals oldtimers.

Verdere ontwikkelingen in de sector zijn een nog groter verschil tussen onafhankelijke, universele garagebedrijven en de vaak grote franchise-organisaties waarbij een steeds groter aantal bedrijven zich zal aansluiten bij één of meerdere franchiseformules. Daarnaast is er ruimte voor meer specialistische garagebedrijven die onafhankelijk blijven opereren.

Voor zowel onafhankelijke als bij een formule aangesloten garages zijn er mogelijkheden zich aan te sluiten bij brancheorganisaties, zo is er bijvoorbeeld voor de universele garage de Bovag en voor de bandenspecialisten de Vereniging Vaco. Sommige formules verplichten ook deelname aan een brancheorganisatie, waarmee een autobedrijf een betere kwaliteit kan behalen en uit kan stralen als onafhankelijk bedrijven die zich nergens bij aansluiten.

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek