Broerstraat (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Broerstraat
De Broerstraat in 2005
Geografische informatie
Locatie       Nijmegen
Stadsdeel Centrum
Begin Molenstraat
Eind Burchtstraat
Postcode 6511KK = 6511KR

De Broerstraat is een weg in het stadscentrum van de Nederlandse stad Nijmegen en loopt van de Molenstraat tot de Burchtstraat. De Broerstraat is een van de belangrijkste winkelstraten in het centrum.

De straat werd voordien ook Broederstraat genoemd en verwijst naar de Predikbroeders, broeders Dominicanen, die sinds het einde van de dertiende eeuw een kapel hadden en rond 1373 een kerk, de Broer- (Broederen-) of Sint Dominicuskerk bouwden. Sinds 1579 was de kerk, met een onderbreking, in protestantse handen maar kwam in 1810 weer bij de Dominicanen terug. Op de hoek met het voormalige Beynumsgas bevond zich het geboortehuis van Petrus Canisius.

Na de afbraak van de stadswallen (rond 1880) werd de Broerstraat, samen met de Molenstraat en de Burchtstraat het belangrijkste winkelgebied. De straat werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen bij het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 en bij de frontgevechten in september 1944. De kerk werd niet meer opgebouwd en in 1950 gesloopt. Een jaar later werd buiten het centrum bij de wijk Galgenveld de nieuwe Dominicuskerk gebouwd. De Broerstraat werd opnieuw opgetrokken met sobere, moderne wederopbouwarchitectuur.

De Broerstraat ontwikkelde zich tot de belangrijkste winkelstaat in het centrum en was in de jaren '60 de eerste winkelstraat in Nijmegen die voor gemotoriseerd verkeer afgesloten werd. De Broerstraat was het midden in een T-splitsing met de Molenstraat en de Burchtstraat/ Grote Markt waardoor het winkelend publiek via de Broerstraar heen-en-weer moest lopen. De straat behield die leidende positie tot de aanleg van de Marikenstraat in 2000 waarna het winkelend publiek in een vierkant rond kon lopen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Broerstraat (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.