Molenstraat (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molenstraat
Molenstraat
Geografische informatie
Locatie       Nijmegen
Stadsdeel Centrum
Begin Bisschop Hamerstraat
Eind Broerstraat
Postcode 6511HA - 6511HN

De Molenstraat is een weg in het stadscentrum van de Nederlandse stad Nijmegen en loopt van de Bisschop Hamerstraat tot de Broerstraat. De Molenstraat heeft zowel een winkel- als horecafunctie.

Tot circa 1436 lag de Molenstraat buiten de stadswallen. Door uitbreiding werden de wallen verlegd. De naam verwijst naar de vele molens in de buurt. Tot 1874, toen de vesting was opgeheven en de stadsmuren gesloopt werden, had de straat een woonfunctie. Hierna kwam de nadruk op winkels te liggen. Bij het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 werd alleen de noordzijde beschadigd waaronder de voorgevel van de Molenstraatkerk. Aan die zijde werd in 1972 de Passage Molenpoort gebouwd. De zuidzijde heeft boven de winkels op de begane grond nog veel historische gevels. Sinds de jaren '90 ligt de nadruk van de noordzijde op horeca en is de Molenstraat ook een belangrijke uitgaansstraat geworden, waar onder meer sinds 1996 een grote Drie Gezusters gevestigd is.

In 1902 werd een kort gedeelte van de Molenstraat, tussen het Keizer Karelplein en de kruising In de Betouwstraat - Van Welderenstraat vernoemd naar de missionaris-martelaar bisschop Ferdinand Hamer wiens geboortehuis daar stond. Een klein gedeelte tussen de Ziekerstraat en de Pauwelstraat, de Korte Molenstraat, is hernoemd in Broerstraat. De inham waar nu veel terrassen zijn en die informeel Molenplein genoemd wordt, stond eerst bekend als Aan den Poel. Het overgrote deel van de Molenstraat behoort tot de voor gemotoriseerd verkeer afgesloten winkelzone in het stadscentrum.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Molenstraat (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.