muZIEum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorgevel van het muZIEum

Het muZIEum is een museum in de Gelderse stad Nijmegen, dat bezoekers informeert over het leven met een visuele handicap. Het museum profileert zichzelf als het ervaringsmuseum over zien en niet-zien. Via verschillende belevingen en activiteiten leren bezoekers over de leefwereld van blinden en slechtzienden. Het muZIEum heeft drie verschillende onderdelen, die elk een ander aspect van het zien of het niet-zien belichten.

Geschiedenis[bewerken]

In 2005 startte het muZIEum.[1] In 2010 raakte het museum in financiële problemen.[2] Op 25 mei 2010 werd door de rechtbank het faillissement uitgesproken[3] en op 31 mei sloot het muZIEum zijn deuren, nadat pogingen tot een doorstart mislukt waren. De gemeente Nijmegen besloot in juli 2010 toch een doorstart te financieren. In 2010 en 2011 steunde de gemeente het nieuwe museum met € 100.000,- per jaar.[4] Eind augustus 2012 heropende het museum in de kelder en foyer van de Stadsschouwburg Nijmegen. Daar was in de kelder de donkerbelevingen te bezoeken, buiten de Expeditie ribbelroute en in de foyer het museale gedeelte. In 2015 ontving het muZIEum een recordaantal bezoekers. 37.500 bezoekers lieten zich dat jaar door visueel beperkte gidsen rondleiden. Tevens ontving het muZIEum in 2015 haar 100.000e bezoeker.[5] Op 1 september 2017 verhuisde het muZIEum naar zijn eigen pand aan de Ziekerstraat 6B,(het voormalige Tilderspand.[6]) midden in het centrum van Nijmegen. Ook hier kunnen bezoekers blindheid ervaren in de twee donkerbelevingen, slechtziend door de stad lopen tijdens Expeditie ribbelroute en meer te weten komen over de zintuigen op het doe-plein.

Expositie[bewerken]

Donkerbelevingen[bewerken]

Tijdens de donkerbelevingen maakt de bezoeker een wandeling door absolute duisternis. De donkerbelevingen zijn geheel gericht op blindheid. Men toont het alledaagse leven en het vakantieleven, maar dan zonder daarvan iets te zien. Men kan hier enkel voelen, horen, ruiken en proeven. De rondleidingen worden gegeven door een blinde of slechtziende gids.

Expeditie ribbelroute[bewerken]

De buitenbeleving, Expeditie ribbelroute, is een rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen. Door middel van een virtualrealitybril ervaart men slechtziendheid. Tijdens deze beleving vertelt de gids uit eigen ervaring hoe uitdagend het leven kan zijn met een visuele beperking.

Doe-plein[bewerken]

Op het interactieve doe-plein maakt de bezoeker kennis met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Zo kan men brailleschrift leren schrijven en de hiervoor ontwikkelde hulpmiddelen leren gebruiken, of spellen doen zonder te zien waarmee men bezig is.

Expositie oude locatie[bewerken]

Practicum[bewerken]

In het Practicum maakte de bezoeker kennis met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Zo kon men brailleschrift leren schrijven en de hiervoor ontwikkelde hulpmiddelen leren gebruiken, of spellen doen zonder te zien waarmee men bezig was. Ook bevond zich in het Practicum een geluidsstudio waar gesproken boeken werden opgenomen.

Opticum[bewerken]

In het Opticum leerde de bezoeker de werking van het zien. Men kon een kijkje nemen in het oog en de hersenen, en leerde over zaken als optisch bedrog.

Retrospectrum[bewerken]

In het Retrospectrum leerde men over de geschiedenis van blindheid van de Romeinse Tijd tot aan nu. Via een tijdmachine maakte men een reis waarin men zelf keuzes kon maken over de te bekijken tijden.

Ontdekkingstocht door het donker[bewerken]

De 'Ontdekkingstocht door het donker' was het bekendste onderdeel van het muZIEum. Tijdens de tocht maakte men een wandeling door absolute duisternis. Men toonde het alledaagse leven, maar dan zonder daarvan iets te zien; men kon hier enkel voelen, horen, ruiken en proeven tijdens een rondleiding door een blinde/slechtziende gids.

Diner in het donker[bewerken]

Een maandelijks terugkerend onderdeel was het zogenaamde 'Diner in het donker'. Men kon in absolute duisternis een driegangendiner ervaren, wederom met als doel om deelnemers een kijkje te gunnen in het leven met een visuele handicap.

Externe link[bewerken]