Hunnerpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hunnerpark
Stadsmuur in het Hunnerpark
Stadsmuur in het Hunnerpark
Locatie Nijmegen
Monumentnummer 31196
Monumentstatus Rijksmonument

Het Hunnerpark (voorheen Hunerpark) is een park aan de rand van het stadscentrum van de Nederlandse stad Nijmegen.

Het park werd tussen 1876 en 1882 gecreëerd toen de stadsmuren in Nijmegen afgebroken werden. Er waren plannen om een villapark op de locatie te bouwen maar het park werd aangelegd naar een ontwerp uit 1885 van tuinarchitect Liévin Rosseels uit Leuven. Aan één zijde werd de stadsmuur bewaard en in het park ligt een monumentale voetbrug.

Voetbrug in het Hunnerpark

Het park ligt aan de rand van de stuwwal uit het Saale-glaciaal op een plek die vroeger Hoenderberg genoemd werd en waarop een schans gelegen was. Het park ligt naast het Valkhof. Oorspronkelijk had het park een tweemaal groter oppervlak dan vandaag de dag. Bij de aanleg van de oprit naar de Waalbrug in 1935/36 werd het park gehalveerd en werd in dat gedeelte in het midden een verkeersplein aangelegd het Keizer Lodewijkplein naar Lodewijk de Vrome. Het was een groot rond plein met groen in het midden, net als het Keizer Karelplein. Dat plein is nu het Keizer Traianusplein. Het huidige park is toen aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect Klaas Cornelis van Nes. Het groengedeelte ten oosten van het Traianusplein zou tot 2007 nog de naam Hunnerpark dragen al lag het gescheiden van de rest van het park.

Ruïne van de St. Geertruidekapel

Bij de stadsmuur stond vanaf begin jaren 1960 tot 2012 de beeldengroep De Vier Jaargetijden van Mathurin Moreau die in 1889 aan de stad geschonken werd door de Vereeniging tot Verfraaiing van Nijmegen en het Schependom. In 2013 werd de beeldengroep teruggeplaatst op hun oorspronkelijk plaats aan de Nassausingel. In het park staat ook de toren Belvédère en Museum Het Valkhof is aan het Kelfkensbos in het Hunnerpark gebouwd. Aan de kant van Kelfkensbos staat ook een kiosk die in 1911 door Jan Jacob Weve is gebouwd als tramwachthuisje. In het park staan verder een bronzen beeld van Petrus Canisius van Toon Dupuis uit 1927 en de C.A.P. Ivensbank van Charles Estourgie uit 1936. Onder Belvédère bij de Waalbrug aan de Voerweg ligt het gemeentewapen uitgevoerd als bloemenmonument.

Het Hunnerpark is een feestlocatie tijdens de Vierdaagsefeesten. Sinds 2006 staat discotheek The Matrixx op deze locatie nadat ze niet meer op de Waalkade onder de Waalbrug mocht staan. Ook het jaarlijkse Oranjepop op Koninginnedag wordt sinds 2007 in het park gehouden. In 2011 was voor het eerst in het Hunnerpark ook het Nijmeegse Bevrijdingsfestival.

Externe links[bewerken]