Nassausingel (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nassausingel
Plantsoen van de Nassausingel
Geografische informatie
Locatie       Nijmegen
Stadsdeel Centrum
Begin Keizer Karelplein
Eind Quackplein
Postcode 6511EV

De Nassausingel is een korte weg in het stadscentrum van de Nederlandse stad Nijmegen en loopt van het Keizer Karelplein tot het Quackplein. De singel is 130 meter lang en 60 meter breed geldt als een van de drukste straten in Nijmegen. De Nassausingel is nu uitgevoerd als twee-keer-tweebaans weg met aan de westzijde een busbaan en aan beide zijden een fietspad en aan de oostzijde een trottoir.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Nassausingel is in 1880 aangelegd en is vernoemd naar het Nassau bolwerk of bastion dat sinds ongeveer 1600 deel uitmaakte van de vestingwerken. Aan de singel werden enkele monumentale villa's, waaronder de oude burgemeesterswoning van Bert Brouwer, gebouwd. In september 1944 brandde de westzijde van de singel af en daar werd vanaf 1955 de stadsschouwburg gebouwd. De villa's aan de andere zijde waren allen in gebruik als uitzendbureau. In het midden van de singel lag een plantsoen naar ontwerp van tuinarchitect Jan Copijn waar ook de beeldengroep De Vier Jaargetijden van Mathurin Moreau stond die in 1889 aan de stad geschonken werd door de Vereeniging tot Verfraaiing van Nijmegen en het Schependom. Nadat er een parkeerplaats aangelegd was in het midden van de singel verhuisde de beeldengroep naar het Hunnerpark.

Het plein waar het Quack-monument op staat was tot eind 2008 onderdeel van de Nassausingel en sluit aan op de Kronenburgersingel, het centrum en de stationstunnel. In 2013 werd het plantsoen in het midden van de singel hersteld en keerde ook de beeldengroep De Vier Jaargetijden weer terug. Vanaf eind 2013 maakt de Nassausingel deel uit van de stadsroutes S101 en S102.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nassausingel (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.