Marlon Wayans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marlon Wayans (2007)

Marlon Wayans (New York City, 23 juli 1972) is een Amerikaanse komische acteur en regisseur. Hij komt uit een gezin van 10 kinderen, van wie er buiten Marlon nog 4 bekend zijn, Keenen Ivory, Shawn, Damon en Kim.

Marlon groeide op in New York en is de jongste van de 10 kinderen van Howell en Elvira Wayans. Hij maakte zijn debuut in de film I'm gonna get you sucka, die door zijn broer Keenen Ivory geschreven werd.

In 1995 kreeg hij samen met broer Shawn zijn eigen sitcom, The Wayans Bros, dat 5 seizoenen liep. In 1996 speelde hij de hoofdrol in de film Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood. In 2000 speelde hij samen met Shawn in de film Scary Movie en Scary Movie 2 dat een succes werd. Ook in 2000 speelde hij Tyrone C. Love in het drama Requiem for a Dream waar hij dit keer geen komische rol speelde.

In 2004 had hij opnieuw een hit beet met broer Shawn, dit keer in de film White Chicks waar hij een undercover-agent speelde die zich als witte vrouw moest verkleden. Maar hij speelde niet alleen, hij schreef ook aan het scenario mee. In 2006 maakte hij Little Man, opnieuw met Shawn en onder regie van Keenen Ivory. Dit keer speelde hij een dwerg/baby, waarvoor zijn hoofd op het lijf van een kleine man werd geplakt. Wayan speelde een dief, die een diamant had verstopt bij iemand thuis. Om deze terug te halen deed hij zich voor als een baby. In 2009 speelde hij in G.I. Joe: The Rise of Cobra, als Wallace Weems / Ripcord. In januari 2013 speelde Marlon Wayans in zijn zelf geproduceerde komediefilm A Haunted House dit was een parodie op onder andere de film Paranormal Activity. Wayans speelt ook in het vervolg, de in maart 2014 uit te komen komediefilm A Haunted House 2, waarvan hij medeproducent is.

Hij trouwde in 2005 met Angelica Zackary, met wie hij al lang een relatie had. Ze kregen 2 kinderen, Shawn Howell (naar zijn broer en vader) en Arnai Zackary.

Externe links[bewerken]