Apologetiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Warning icon.svg De neutraliteit van dit artikel wordt betwist.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.

Apologetiek (van het Griekse απολογία, apologia, letterlijk: "verdediging, verontschuldiging") is het verdedigen van levensbeschouwelijke, vaak religieuze, standpunten door middel van redenering. Apologetiek kan naast de verdediging van het geloof ook de theologische onderbouwing van geloofsverdediging en de geschriften waarin geloofsverdediging voorkomt aanduiden.

Christelijke apologetiek[bewerken]

De christelijke apologetiek verdedigt de leer die uit de natuur en de schrift verkregen kan worden, het vormt een aanvulling, bevestiging van de kennis van god uit de schrift.

Apologetica of apologetiek van de christelijke leer is in zijn primaire betekenis een ontkrachting van een valse beschuldiging, een verbale verdediging tegen een verbale aanval, of een rechtvaardiging van een handeling of handelswijze die verkeerdelijk het onderwerp is van censuur. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Apologie van Socrates’ en de ‘Apologie van John Henry Newman’. Dit is de enige betekenis van de term zoals die gebruikt werd door de oude Grieken en Romeinen.

Wanneer we apologetica of apologetiek willen definiëren als een “verontschuldiging”, is het duidelijk dat het hier gaat over een actie die openlijk bekritiseerd wordt. Het geeft aan dat de christelijke religie niet omgeven wordt door een gelukkige omgeving. Alhoewel apologetica zowel verwijst naar een verdediging als een verontschuldiging, is het duidelijk dat beide aspecten aanwezig zijn en elk een aparte rol vervullen.

Apologetica moet ook beschouwd worden vanuit een wetenschappelijk oogpunt, waarbij de basis van het christelijke geloof en onderliggende principes in een kalme en onpersoonlijke manier worden gepresenteerd, en de reputatie van bezwaren slechts aan bod komt als supplementair. In dit geval richt de apologetische studie zich niet zo zeer tot een vijandige tegenstander met de bedoeling om zijn argumenten te ontkrachten. De bedoeling met dergelijke apologetiek is veeleer een wetenschappelijke presentatie te geven over de eisen die Christus’ geopenbaarde religie heeft op elke logische geest; het probeert om de lezer naar waarheid te doen zoeken en door redelijkheid en waarachtigheid de christelijke openbaring als gerealiseerd te zien in de Katholieke Kerk.

Het is op basis van dergelijke apologieën uit de eerste eeuwen na de dood van Christus dat de wetenschap van de apologetiek tot stand is gekomen. Apologetica is de christelijke apologie bij uitstek, die een allesomvattend antwoord biedt met argumenten en overwegingen met een permanente waarde. Deze apologetische antwoorden zijn doorheen de geschiedenis tot stand gekomen, veelal als antwoorden op specifieke aanvallen en bepaald door de omstandigheden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]