Apologetiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Apologetiek (van het Griekse απολογία, apologia, letterlijk: "verdediging, verontschuldiging") is het verdedigen van levensbeschouwelijke, vaak religieuze, standpunten door middel van redenering. Apologetiek kan naast de verdediging van het geloof ook de theologische onderbouwing van geloofsverdediging en de geschriften waarin geloofsverdediging voorkomt aanduiden.

Christelijke apologetiek[bewerken]

De christelijke apologetiek verdedigt de leer die uit de natuur en de schrift verkregen kan worden, het vormt een aanvulling, bevestiging van de kennis van God uit de schrift.

Apologetica of apologetiek van de christelijke leer is in zijn primaire betekenis een ontkrachting van een valse beschuldiging, een verbale verdediging tegen een verbale aanval, of een rechtvaardiging van een handeling of handelswijze die verkeerdelijk het onderwerp is van censuur. Zo is er bijvoorbeeld de Apologie van Socrates en de ‘Apologie van John Henry Newman’. Dit is de enige betekenis van de term zoals die gebruikt werd door de oude Grieken en Romeinen.

Het is op basis van dergelijke apologieën uit de eerste eeuwen na de dood van Christus dat de wetenschap van de apologetiek tot stand is gekomen. Apologetica is de christelijke apologie bij uitstek, die een allesomvattend antwoord biedt met argumenten en overwegingen met een permanente waarde. Deze apologetische antwoorden zijn door de geschiedenis tot stand gekomen, veelal als antwoorden op specifieke aanvallen en bepaald door de omstandigheden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]