NOS Studio Sport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NOS Studio Sport
Tom Egbers aan het werk voor Studio Sport
Tom Egbers aan het werk voor Studio Sport
Genre Sport
Bedenker Ed van Opzeeland
Presentatie Tom Egbers
Dione de Graaff
Gert van ´t Hof
Sjoerd van Ramshorst
Henry Schut
Jeroen Stomphorst
Rivkah op het Veld
Herman van der Zandt
Muziek Tonny Eyk
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent NOS
Uitzendingen
Start 5 april 1959
Netwerk of omroep NPO 1, NPO 2 en NPO 3 (NOS)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

NOS Studio Sport is een sportprogramma van de NOS dat aanvankelijk alleen op zondagavond werd uitgezonden. Later kwamen er steeds meer uitzendingen bij. De radiovariant van NOS Studio Sport heet NOS Langs de Lijn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Cottaar

Studio Sport begon op 5 april 1959 onder de naam Sport in beeld en werd gepresenteerd door onder meer Jan Cottaar (hij presenteerde de eerste aflevering) en Bob Spaak. Het begon als een samenwerkingsprogramma van de AVRO, KRO, NCRV, VARA en VPRO. In 1966 wijzigde de naam in NTS Sport en sinds 1969 heet het programma Studio Sport. In 2005 kreeg het programma de toevoeging NOS voor de naam. De naam Studio Sport werd bedacht door honkbalverslaggever Ed van Opzeeland.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De NOS Sport-redactie verzorgt iedere dag uitzendingen. Tevens is deze redactie verantwoordelijk voor de verslaggeving van grote sportevenementen, zoals het WK en EK Voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France. In navolging van de multimediale nieuwsvloer NOS Nieuws, zijn in 2007 ook alle NOS redacties voor sport samengevoegd tot de multimediale sportvloer NOS Sport.

Het eredivisievoetbal vormt de hoofdmoot van de uitzending op zondagavond. In 2005 verloor het programma de samenvattingen van de Eredivisiewedstrijden aan Talpa, de nieuwe commerciële zender van John de Mol, waardoor de kijkcijfers daalden. Als alternatief voor de Eredivisie zond Studio Sport wedstrijden uit de Engelse Premier League uit, maar dat was voor de kijkers slechts een pleister op de wonde. Sinds het seizoen 2008-2009 zijn de uitzendrechten echter weer terug bij de NOS. Hierdoor kreeg de NOS de kijkers weer terug die waren afgehaakt door de commerciële uitzendingen van het eredivisievoetbal en stegen de kijkcijfers weer. Op 16 maart 2018 is bekend gemaakt dat het contract voor de uitzendrechten van de Eredivisie samenvattingen met 4 jaar is verlengd en tot en met het seizoen 2021-2022 bij de NOS blijven te zien. Ook lopen de uitzendrechten voor de online uitzendingen en de live radio verslagen via NOS Langs de Lijn nog 4 jaar door. Tot de zomer van 2015 had de NOS ook de rechten voor de UEFA Champions League. Tot en met de Olympische Zomerspelen 2016 had de NOS alle rechten van de Olympische spelen in handen. Vanaf de Olympische Winterspelen 2018 is dit een sublicentie, waarbij ze bijna alles live uit mogen zenden, maar geen extra streams op de site hebben.

De NOS bezit tevens over de uitzendrechten voor radio en tv van alle interlands van het Nederlands voetbalelftal. De rechten voor de EK's en WK's voetbal waren reeds in bezit van de NOS.

Overzicht uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • NOS Studio Sport (overzichtsuitzendingen op late zaterdagavonden en zondag 18.10 of 19.00, live registratie-uitzending op zondagmiddag)
  • NOS Studio Sport Eredivisie (vrijdag rond 23.00, zaterdag 22.30, zondag 19.00)
  • NOS Sportjournaal (6 dagen per week rond 18.45)
  • Sportblok in NOS Journaal (ma t/m vr 13.00, in zomer ook in late journaal. Tijdens grote toernooien in 18.00)
  • Sportblok in Nieuwsuur (dagelijks rond 22.40)
  • NOS Studio Voetbal (talkshow over voetbal, zondag rond 22.20)
  • NOS Studio Sportzomer (praatprogramma tijdens grote sportevenementen in de zomer)
  • NOS Studio Sportwinter (praatprogramma tijdens de Olympische Winterspelen)
  • NOS De Avondetappe (talkshow tijdens Tour de France)
  • NOS Studio Docu (serie tijdens de Coronacrisis van 2020 met elke week drie nieuwe, lange documentaires uit het archief van NOS Sport)[1]

Live uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Herkenningstune en huisstijlen[bewerken | brontekst bewerken]

De oorspronkelijke herkenningsmelodie van NOS Studio Sport, een big-bandnummer dat in 1974 werd geschreven door Tonny Eyk, werd in juli 2004 door luisteraars van het radioprogramma Antenne 2 verkozen tot beste Nederlandse televisietune aller tijden. In 1995 werd de tune na 21 jaar vervangen door een compositie van Stephen Emmer, waarin de oude tune was gesampled. Na aanhoudende verzoeken van kijkers werd de oude tune in januari 2001 in ere hersteld, zij het in een gewijzigd arrangement. De door velen geroemde baspartij keerde namelijk niet terug. De tune bleef ongewijzigd na de huisstijlwisselingen in 2005 en 2012.

Medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van sportmedewerkers van de NOS voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]