Henry Schut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henry Schut in 2010.

Henry Schut (Scherpenzeel, 1 april 1976) is een Nederlands sportjournalist en televisiepresentator.

Biografie[bewerken]

Schut studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim. Sinds 1999 is hij werkzaam bij NOS Studio Sport als beeldredacteur-voice over, en sinds 2005 ook als presentator. Bij Studio Sport was hij de opvolger van een grote groep presentatoren, onder wie Humberto Tan en Jan Joost van Gangelen, die naar de commerciële tv-zender Talpa zijn vertrokken. Schut presenteert regelmatig het Sportjournaal en bij NOS Langs de Lijn.

In 2004 was hij genomineerd voor de Philip Bloemendal Prijs, een tweejaarlijkse prijs voor aankomend talent in de audiovisuele media. In 2006 was hij ook genomineerd voor de Ilse Wessel Presentatieprijs van de Wereldomroep.

In 2010 presenteerde Schut het WK Voetbal Journaal. Daar discussieerde hij met Hugo Borst over alle gebeurtenissen in en rond het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Het Nederlands voetbalelftal stond hierin centraal. Op 1 juli 2013 werd bekend dat Schut de zondagmiddageditie van het Radio1-programma NOS Langs de Lijn ging presenteren. Voor dit werk ging hij wederom samenwerken met Borst. Schut en Borst volgden Toine van Peperstraten en Tom van 't Hek op, die de NOS verlieten voor FOX Sports en BNR.

Schut was in 2014 presentator van NOS Studio Sportwinter met als sidekick Erben Wennemars. Ook was Schut samen met Borst te gast in een speciale muziekavond van De Wereld Draait Door. In 2014 presenteerde Schut het programma Studio Brasil, rond het WK voetbal in Brazilië, met opnieuw Borst als sidekick. Schut was in 2016 ook presentator van Studio France, een televisieprogramma over het EK 2016, met als sidekicks Borst en Rafael van der Vaart. Bij dit EK was Nederland zelf niet aanwezig. Schut was in 2016 presentator van het avondprogramma 'NOS Studio Olympic Park' bij de Olympische Zomerspelen 2016 met als sidekick Edith Bosch.

Privé[bewerken]

Schut woont samen en is vader van drie kinderen.