Naar inhoud springen

Femke Heemskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Femke Heemskerk
Femke Heemskerk bij de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2010 in Eindhoven
Persoonlijke informatie
Volledige naam Frederike Johanna Maria Heemskerk
Geboortedatum 21 september 1987
Geboorteplaats Roelofarendsveen
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Lengte 1,80 m
Gewicht 68 kg
Sportieve informatie
Slag(en) Vrije slag, rugslag
Trainer/Coach Marcel Wouda
Internationale toernooien
Debuut WK 2005
OS 1x Goud - 1x Zilver - 0x Brons
WK 2x Goud - 3x Zilver - 3x Brons
WK kortebaan 7x Goud - 8x Zilver - 3x Brons
EK 3x Goud - 10x Zilver - 5x Brons
EK kortebaan 7x Goud - 6x Zilver - 4x Brons
Medailles
Portaal  Portaalicoon   Sport

Frederike Johanna Maria (Femke) Heemskerk (Roelofarendsveen, 21 september 1987) is een Nederlandse voormalig top-zwemster.

Heemskerk is haar carrière begonnen in haar geboorteplaats bij Z&PC Alkemade. Al snel verhuisde ze naar De Zijl-LGB in Leiden, de stad waar ze haar middelbareschooltijd doorbracht op het Bonaventura College. Bij De Zijl heeft ze lang gezwommen totdat ze de overstap maakte naar het Nationaal Zweminstituut Amsterdam, waar ze trainde onder leiding van Martin Truijens. Van 2010 tot en met 2012 maakte ze deel uit van de trainingsgroep van CN Marseille onder leiding van Romain Barnier. Van november 2012 tot september 2015 trainde ze in Eindhoven onder Marcel Wouda.[1] In september 2015 ging ze in Frankrijk trainen bij Philippe Lucas.[2] In januari 2017 keerde ze terug in de trainingsgroep van Wouda.[3] In oktober 2021 gaf ze aan te gaan stoppen met topsport, en zich te gaan concentreren op een maatschappelijke carrière buiten de sport.[4][5]

Bij haar internationale debuut, op de wereldkampioenschappen zwemmen 2005 in Montreal, zwom Heemskerk samen met Chantal Groot, Hinkelien Schreuder en Marleen Veldhuis in de series, in de finale werd ze vervangen door Inge Dekker die samen met Groot, Schreuder en Veldhuis op de vierde plaats eindigde. Op de 4x200 meter vrije slag werd ze samen met Inge Dekker, Haike van Stralen en Celina Lemmen uitgeschakeld in de series. Tijdens de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2005 in Triëst strandde de Nederlandse in de halve finales van de 100 meter wisselslag en in de series van de 200 meter vrije slag.

Op de Europese kampioenschappen zwemmen 2006 in Boedapest werd Heemskerk uitgeschakeld in de series van zowel de 100 als de 200 meter vrije slag. Samen met Hinkelien Schreuder, Chantal Groot en Ranomi Kromowidjojo zwom ze in de series van de 4x100 meter vrije slag, in de finale veroverden Kromowidjojo en Groot samen met Inge Dekker en Marleen Veldhuis de zilveren medaille. Voor haar aandeel in de series werd Heemskerk beloond met de zilveren medaille. Op de 4x200 meter vrije slag strandde ze samen met Linda Bank, Rieneke Terink en Manon van Rooijen in de series. In Helsinki nam de Nederlandse deel aan de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2006, op dit toernooi werd ze uitgeschakeld in de series van zowel de 200 meter vrije slag als de 200 meter wisselslag. Samen met Saskia de Jonge, Ranomi Kromowidjojo en Chantal Groot vormde ze een team in de series van de 4x50 meter vrije slag, in de finale sleepten De Jonge en Groot samen met Inge Dekker en Marleen Veldhuis de zilveren medaille in de wacht. Voor haar inspanningen in de series ontving Heemskerk eveneens de zilveren medaille.

Tijdens de Wereldkampioenschappen zwemmen 2007 in Melbourne legde Heemskerk samen met Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis beslag op het brons op de 4x100 meter vrije slag, samen met Inge Dekker, Manon van Rooijen en Linda Bank eindigde ze als achtste op de 4x200 meter vrije slag. Op de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2007 in Debrecen eindigde de Nederlandse als zesde op de 100 meter vrije slag, op de 200 meter vrije slag werd ze uitgeschakeld in de series. Op de 4x50 meter vrije zwom ze samen met Saskia de Jonge, Ranomi Kromowidjojo en Chantal Groot in de series, in de finale legde Kromowidjojo samen met Inge Dekker, Hinkelien Schreuder en Marleen Veldhuis beslag op de Europese titel. Voor haar aandeel in de series werd Heemskerk beloond met de gouden medaille.

In Eindhoven nam Heemskerk deel aan de Europese kampioenschappen zwemmen 2008, op dit toernooi strandde ze in de series van zowel de 200 meter vrije slag als de 200 meter wisselslag. Samen met Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis veroverde ze de Europese titel op de 4x100 meter vrije slag, het kwartet verbeterde tevens het wereldrecord. In dezelfde opstelling als op de 4x100 meter vrije slag eindigde ze als vierde op de 4x200 meter vrije slag. Op de 4x100 meter wisselslag zwom ze samen met Hinkelien Schreuder, Jolijn van Valkengoed en Chantal Groot in de series, in de finale sleepten Schreuder en Van Valkengoed samen met Inge Dekker en Marleen Veldhuis de bronzen medaille in de wacht. Voor haar inspanningen in de series ontving Heemskerk eveneens de bronzen medaille. Tijdens de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen 2008 in Manchester legde Heemskerk, op de 200 meter vrije slag, beslag op de zilveren medaille, op de 100 meter wisselslag eindigde ze op de vijfde plaats. Samen met Hinkelien Schreuder, Inge Dekker en Marleen Veldhuis veroverde ze de wereldtitel op de 4x100 meter vrije slag, op de 4x200 meter vrije slag sleepte ze samen met Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo de wereldtitel in de wacht. Haar grootste succes behaalde ze op de Olympische Zomerspelen 2008 in Peking door goud te winnen met de estafette 4x100 meter vrije slag. Samen met haar teamgenotes Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis finishte ze in 3.33,76. Hiermee waren ze 0,57 sneller dan de Amerikaanse estafetteploeg en 1,29 dan de Australische estafetteploeg. De reserves Manon van Rooijen en Hinkelien Schreuder, die in de series zwommen, deelden eveneens mee in de gouden vreugde. Individueel werd ze uitgeschakeld in de series van de 200 meter wisselslag. Samen met Ranomi Kromowidjojo, Saskia de Jonge en Manon van Rooijen strandde ze in de series van de 4x200 meter vrije slag, op de 4x100 meter wisselslag werd ze samen met Jolijn van Valkengoed, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo uitgeschakeld in de series. Op de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2008 in Rijeka veroverde Heemskerk de zilveren medaille op de 200 meter vrije slag, daarnaast eindigde ze als vijfde op de 100 meter wisselslag en strandde ze in de series van de 100 meter vrije slag.

Op de wereldkampioenschappen 2009 in Rome won ze weer goud met de estafette 4x100 meter vrije slag. Met dezelfde teamgenotes als bij de Olympische Zomerspelen in Peking finishten ze in de nieuwe wereldrecordtijd van 3.31,72. Met het goud van Rome maakten de dames ook hun gouden estafettekwartet (Grand Slam) vol, want na het Europees goud, olympisch goud en het goud van de WK korte baan is het goud van Rome het vierde goud op de 4x100 vrij, hetgeen een unieke prestatie is. Individueel werd ze uitgeschakeld in de halve finales van de 200 meter vrije slag, samen met Lia Dekker, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo eindigde ze als vijfde op de 4x100 meter wisselslag. Op de 4x200 meter vrije slag werd ze samen met Saskia de Jonge, Inge Dekker en Chantal Groot uitgeschakeld in de series. In Istanboel nam de Nederlandse deel aan de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2009. Op dit toernooi legde ze beslag op de bronzen medaille op de 200 meter vrije slag, op de 100 meter vrije slag strandde ze in de series.

Tijdens de Europese kampioenschappen zwemmen 2010 in Boedapest sleepte Heemskerk de bronzen medaille in de wacht op de 100 meter vrije slag, op de 200 meter vrije slag eindigde ze op de zevende plaats. Samen met Saskia de Jonge, Ilse Kraaijeveld en Elise Bouwens eindigde ze als zesde op de 4x100 meter vrije slag. In september 2010 sloot ze zich samen met Inge Dekker aan bij de trainingsgroep van Romain Barnier in Marseille. In Eindhoven nam de Nederlandse deel aan de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2010, op dit toernooi veroverde ze de Europese titel op de 200 meter vrije slag en behaalde ze het zilver op de 100 meter vrije slag. Op de 4x50 meter vrije slag legde ze samen met Inge Dekker, Hinkelien Schreuder en Ranomi Kromowidjojo beslag op de Europese titel. Samen met Tessa Brouwer, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis zwom ze in de series van de 4x50 meter wisselslag, in de finale sleepte Kromowidjojo samen met Hinkelien Schreuder, Moniek Nijhuis en Inge Dekker de Europese titel in de wacht. Voor haar inspanningen in de series ontving Heemskerk eveneens de gouden medaille. Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen 2010 in Dubai veroverde Heemskerk de zilveren medaille op de 100 meter vrije slag, daarnaast werd ze uitgeschakeld in de series van de 200 meter vrije slag. Op de 4x100 meter vrije slag legde ze samen met Inge Dekker, Hinkelien Schreuder en Ranomi Kromowidjojo beslag op de wereldtitel.

Tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen 2011 in Shanghai eindigde de Nederlandse als vierde op de 100 meter vrije slag en als zevende op de 200 meter vrije slag, op beide afstanden nomineerde ze zich voor de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen. Samen met Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis prolongeerde ze de wereldtitel op de 4x100 meter vrije slag, op de 4x100 meter wisselslag strandde ze samen met Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Maud van der Meer in de series.

In Londen nam Heemskerk deel aan de Olympische Zomerspelen 2012. Op dit toernooi veroverde ze samen met Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo de zilveren medaille op de 4x100 meter vrije slag. Individueel strandde ze in de halve finales van de 100 meter vrije slag, nadat ze zich eerder had afgemeld voor de 200 meter vrije slag. Op de 4x100 meter wisselslag zwom ze samen met Sharon van Rouwendaal, Moniek Nijhuis en Inge Dekker in de series, in de finale eindigden Van Rouwendaal, Nijhuis en Dekker samen met Ranomi Kromowidjojo op de zesde plaats.

Tijdens de Wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen 2014 in Doha won Heemskerk de 100m vrije slag voor Sjöström en Ranomi Kromowidjojo. Ook won ze de 4 x 200m vrije slag samen met Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en slotzwemster Sharon van Rouwendaal en de 4 x 100m vrije slag samen met Inge Dekker, Maud van der Meer en Ranomi Kromwidjojo.

In oktober 2021 kondigde zij haar afscheid aan.[6][5]

Internationale toernooien

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar Olympische Spelen WK langebaan WK kortebaan EK langebaan EK kortebaan
2005 4e 4x100m vrije slag
Heemskerk zwom enkel de series
11e 4x200m vrije slag
13e 200m vrije slag
14e 100m wisselslag
2006 geen deelname 20e 100m vrije slag
20e 200m vrije slag
Zilver 4x100m vrije slag
Heemskerk zwom enkel de series
11e 4x200m vrije slag
17e 200m vrije slag
18e 200m wisselslag
Zilver 4x50m vrije slag
Heemskerk zwom enkel de series
2007 Brons 4x100m vrije slag
8e 4x200m vrije slag
6e 100m vrije slag
10e 200m vrije slag
Goud 4x50m vrije slag
Heemskerk zwom enkel de series
2008 28e 200m wisselslag
Goud 4x100m vrije slag
11e 4x200m vrije slag
13e 4x100m wisselslag
Zilver 200m vrije slag
5e 100m wisselslag
Goud 4x100m vrije slag
Goud 4x200m vrije slag
10e 200m vrije slag
9e 200m wisselslag
Goud 4x100m vrije slag
4e 4x200m vrije slag
Brons 4x100m wisselslag
Heemskerk zwom enkel de series
18e 100m vrije slag
Zilver 200m vrije slag
5e 100m wisselslag
2009 11e 200m vrije slag
Goud 4x100m vrije slag
10e 4x200m vrije slag
5e 4x100m wisselslag
21e 100m vrije slag
Brons 200m vrije slag
2010 Zilver 100m vrije slag
9e 200m vrije slag
Goud 4x100m vrije slag
Brons 100m vrije slag
7e 200m vrije slag
6e 4x100m vrije slag
Zilver 100m vrije slag
Goud 200m vrije slag
Goud 4x50m vrije slag
Goud 4x50m wisselslag
Heemskerk zwom enkel de series
2011 4e 100m vrije slag
7e 200m vrije slag
Goud 4x100m vrije slag
11e 4x100m wisselslag
geen deelname
2012 11e 100m vrije slag
Zilver 4x100m vrije slag
6e 4x100m wisselslag
Heemskerk zwom enkel de series
geen deelname geen deelname geen deelname
2013 5e 100m vrije slag
Brons 4x100m vrije slag
2014 Goud 100m vrije slag
Brons 200m vrije slag
Goud 4x50m vrije slag
Goud 4x100m vrije slag
Goud 4x200m vrije slag
Zilver 100m vrije slag
Brons 200m vrije slag
Zilver 4x100m vrije slag
4e 4x100m wisselslag
2015 5e 100m vrije slag
8e 200m vrije slag
Zilver 4x100m vrije slag
Zilver 4x100m vrije slag gemengd
Brons 200m vrije slag
Zilver 4x50m vrije slag
2016 4e 4x100m vrije slag
16e 200m vrije slag
20e 100m vrije slag
geen deelname Goud 4x100m vrije slag
Brons 100m vrije slag
Brons 4x200m vrije slag
Zilver 200m vrije slag
2017 Brons 4x100m vrije slag
9e 200m vrije slag
7e 4x200m vrije slag
Zilver 4x100m vrije slag gemengd
Goud 4x50m wisselslag gemengd
5e 100m vrije slag
Goud 4x50m vrije slag
Zilver 200m vrije slag
4e 4x50m wisselslag
2018 Zilver 50m vrije slag
Zilver 100m vrije slag
Brons 200m vrije slag
Zilver 4x50m vrije slag
Zilver 4x100m vrije slag
Brons 4x50m wisselslag
Zilver 4x50m vrije slag gemengd
Zilver 4x50m wisselslag gemengd
Zilver 4x100m vrije slag
Zilver 200m vrije slag
Zilver 100m vrije slag
Zilver 4x100m vrije slag gemengd
5e 4x100m wisselslag
2019 10e 50m vrije slag
6e 100m vrije slag
4e 4×100 m vrije slag
10e 4×100 m wisselslag
6e 4×100 m vrije slag gemengd
DSQ 4×100 m wisselslag gemengd
Zilver 4×50m wisselslag gemengd
Brons 100m vrije slag
Goud 4x50m vrije slag
Brons 200m vrije slag
2020* 4e 4x100m vrije slag
6e 100m vrije slag
6e 4×100m wisselslag gemengd
10e 4×100m wisselslag
  geen deelname Zilver 4x100m vrije slag
5e 50m vrije slag
Zilver 4×100m wisselslag gemengd
Goud 100m vrije slag
Zilver 4×100m vrije slag gemengd

 *) De internationale toernooien die in 2020 zouden plaatsvinden werden vanwege de coronapandemie uitgesteld tot 2021.

Nederlandse kampioenschappen zwemmen

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar NK langebaan NK kortebaan[7]
2006 Brons 100m vrije slag
Goud 200m vrije slag
Zilver 400m vrije slag
Brons 50m vlinderslag
7e 100m vlinderslag
Goud 200m wisselslag
geen deelname
2007 4e 100m vrije slag
Brons 200m vrije slag
Brons 400m vrije slag
Goud 200m wisselslag
Goud 200m wisselslag
2008 4e 100m vrije slag
Goud 200m vrije slag
Goud 200m wisselslag
Zilver 100m vrije slag
Goud 200m vrije slag
Goud 200m rugslag
Goud 200m wisselslag
Zilver 400m wisselslag
2009 Goud 100m vrije slag
Goud 200m vrije slag
Zilver 400m vrije slag
Goud 100m vrije slag
Goud 200m vrije slag
2010 Zilver 50m vrije slag
Goud 100m vrije slag
Goud 200m vrije slag
Goud 200 m rugslag
geen deelname
2011 geen deelname 5e 50m vrije slag
Brons 100m vrije slag
Goud 200m vrije slag
Brons 400m vrije slag
2012 geen deelname geen deelname
2013 Zilver 50m vrije slag
Goud 100m vrije slag
Goud 200m vrije slag
Zilver 400m vrije slag

Persoonlijke records

[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot en met 9 april 2021

Afstand Tijd Datum Plaats
50m vrije slag 23,67 4 oktober 2018 Boedapest
100m vrije slag 51,28 17 november 2018 Singapore
200m vrije slag NR 1.51,69 7 december 2014 Doha
400m vrije slag 4.00,03 4 oktober 2018 Boedapest
800m vrije slag 8.33,00 17 november 2018 Singapore
50m rugslag 27,13 5 december 2010 Chartres
100m rugslag 57,72 31 oktober 2010 Berlijn
200m rugslag 2.03,51 9 november 2014 Tilburg
100m wisselslag 58,69 28 september 2018 Eindhoven
200m wisselslag NR 2.06,69 21 november 2014 Kopenhagen
400m wisselslag 4.33,88 17 oktober 2014 Aken
Afstand Tijd Datum Plaats
50m vrije slag 24,28 9 april 2021 Eindhoven
100m vrije slag NR 52,69 5 april 2015 Eindhoven[8]
200m vrije slag NR 1.54,68 3 april 2015 Eindhoven[9]
50m rugslag 28,26 27 maart 2011 Straatsburg
100m rugslag 1.00,03 11 maart 2011 Amsterdam
200m rugslag 2.09,14 23 maart 2011 Straatsburg
200m wisselslag NR 2.10,21 10 april 2014 Eindhoven
Zie de categorie Femke Heemskerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.