Naar inhoud springen

Amy Van Dyken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amy Van Dyken
Amy Van Dyken
Persoonlijke informatie
Volledige naam Amy Deloris Van Dyken
Geboortedatum 15 februari 1973
Geboorteplaats Englewood, Verenigde Staten
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Lengte 1,83 m
Sportieve informatie
Slag(en) Vlinder- en vrije slag
Club Badger Swim Club
Trainer/Coach Bill Boomer
Internationale toernooien
OS 6x Goud - 0x Zilver - 0x Brons
WK 3x Goud - 2x Zilver - 1x Brons
PanPacs 2x Goud - 2x Zilver - 0x Brons
Pan-Ams 3x Goud - 1x Zilver - 0x Brons
Portaal  Portaalicoon   Sport

Amy Van Dyken (Englewood, 15 februari 1973) is een voormalig internationaal topzwemster uit de Verenigde Staten, die als eerste Amerikaanse vier gouden medailles won bij één Olympische Spelen.

De sprintster uit Colorado deed dat in 1996, bij de Spelen van Atlanta, waar ze zegevierde op de individuele 50 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag, én als lid van de estafetteploeg van Team USA op de 4x100 meter vrije slag en de 4x100 meter wisselslag. Het leverde haar aan het einde van het jaar de uitverkiezing op van Amerika's Zwemmer van het Jaar.

Vier jaar later, bij de Spelen van Sydney, voegde de voormalige astmapatiënte twee gouden medailles toe aan haar totaal, dankzij overwinningen op de 4x100 meter vrije slag en de 4x100 meter wisselslag (als reserve). Na afloop van dat olympisch zwemtoernooi beëindigde Van Dyken haar carrière, waarin zij onder meer getraind werd door oud-topzwemmer Jonty Skinner. Bij de Spelen in Sydney (2000) deed de Amerikaanse sprintster in negatieve zin van zich spreken door voorafgaand aan de finale van de 50 meter vrije slag in de baan te spugen van de latere winnares Inge de Bruijn.