Melissa Belote

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Melissa Belote
Afbeelding gewenst
Persoonlijke informatie
Volledige naam Melissa Louise Belote
Geboortedatum 16 oktober 1956
Geboorteplaats Washington D.C.
Sportieve informatie
Discipline Zwemmen
Portaal  Portaalicoon   Sport

Melissa Louise Belote (Washington D.C., 16 oktober 1956) is een voormalig zwemster uit de Verenigde Staten, die drie gouden medailles won bij de Olympische Spelen van München (1972).

Als relatief onbekende versloeg Belote de Amerikaanse recordhoudster Susan Atwood op de 100 meter rugslag bij de olympische kwalificatiewedstrijden in eigen land, waarna ze korte tijd later als vijftienjarige wereldfaam verwierf door in de hoofdstad van Beieren te zegevieren op de 100 én de 200 meter rugslag; op dat laatste onderdeel vestigde Belote een wereldrecord (2.19,19). Bovendien maakte ze deel uit van de winnende Amerikaanse estafetteploeg op de 4x100 meter wisselslag.

Een jaar later, bij de eerste officiële wereldkampioenschappen langebaan (50 meter) in Belgrado, triomfeerde Belote opnieuw op de 200 meter rugslag, terwijl ze zilver won op de 100 rug en op de 4x100 wissel. Belote vestigde in totaal negen Amerikaanse records. Ze beëindigde haar actieve loopbaan in 1979 en werd vier jaar later opgenomen in de International Swimming Hall of Fame.