Marcel Wouda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Marcel Reinier Wouda (Tilburg, 23 januari 1972) is een Nederlands zwemcoach en voormalig zwemmer. Hij was de eerste Nederlandse wereldkampioen langebaanzwemmen (50 m bad).

Carrière als zwemmer[bewerken | brontekst bewerken]

Wouda groeide op in Uden, waar hij zich op jonge leeftijd aansloot bij zwemvereniging Zeester-Meerval. Onder leiding van achtereenvolgens Martien Swinkels en Rob Kennis vond Wouda aansluiting met eerst de nationale, en later de internationale top.

Bij de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona was hij de enige man te midden van acht vrouwen, onder wie Inge de Bruijn. Het toernooi eindigde in een deceptie, zowel voor Wouda als voor de rest van de Nederlandse ploeg, die onder leiding stond van Ton van Klooster.

Wouda nam nadien de wijk naar de Verenigde Staten, waar hij emplooi vond bij The University of Michigan in Ann Arbor. Onder leiding van een gevluchte Hongaar (Jon Urbanchek) beulde hij zich af, met wisselend succes, om twee jaar later terug te keren in Nederland en zich aan te sluiten bij PSV in Eindhoven. Onder de hoede van trainer Jacco Verhaeren bloeide hij op. Met onder meer twee wereldrecords op de kortebaan (25 meter) en één wereldtitel (200 meter wisselslag bij de wereldkampioenschappen langebaan (50 meter) in 1998 in Perth) stond Wouda aan de basis van de wederopbloei van het Nederlandse topzwemmen.

Bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney bleek zijn lichaam op en versleten, al maakte hij nog wel deel uit van de estafetteploeg op de 4x200 meter, die in het Sydney Aquatic Centre de bronzen medaille won. In december 2000 nam Wouda afscheid van de topsport.

Een halfjaar later verscheen De Macht van Water van NRC Handelsblad-journalist Mark Hoogstad. Het boek beschrijft aan de hand van de grillige loopbaan van Wouda de wederopstanding van het Nederlandse zwemmen, en gaat gedetailleerd in op 'de flinterdunne scheidslijnen tussen winst en verlies', zoals de achterflap vermeldt. Het boek kreeg, vooral door de oprechtheid van Wouda, een warm onthaal in de Nederlandse pers.[1][2]

Vervolg als zwemcoach[bewerken | brontekst bewerken]

Wouda is sinds 2003 in dienst bij de Nederlandse zwembond. Tot september 2006 was hij jeugdbondscoach. In deze periode begeleidde hij onder andere Ranomi Kromowidjojo naar medailles bij de Europese Jeugd Kampioenschappen in Palma de Mallorca, 2006. Sebastiaan Verschuren was een ander bekend gezicht welke in de periode onder Wouda een snelle ontwikkeling doormaakte op onder andere de 1500m vrije slag. Sinds September 2006 is Wouda actief als coach binnen het Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE). Hij woonde tot 2010 in Eindhoven samen met eveneens oud-zwemster Thamar Henneken, met wie hij begin 2005 een dochter, Yara, kreeg.

Marcel Wouda heeft de afgelopen jaren bewezen een zeer succesvolle coach te zijn, zowel in het zwembad als in het open water. In Rio de Janeiro was het open water zwemmen onder leiding van Marcel succesvol met twee gouden medailles voor Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal.

Marcel Wouda is per november 2016 door de zwembond, de KNZB, benoemd tot hoofdcoach. Hij krijgt de zwemmers op het Nationaal Trainingscentrum in zijn woonplaats Eindhoven onder zijn hoede én wordt verantwoordelijk voor de volledige sectie topzwemmen.

Wouda is op dit moment[(sinds) wanneer?] coach van:

Openwater

In het verleden was hij in Eindhoven o.a. coach van:

Internationale erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

1989
  • Europese jeugdkampioenschappen langebaan in Leeds:
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]