Paralympische Spelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paralympische Spelen
De paralympische vlag
De paralympische vlag
Sport 20 zomersporten
6 wintersporten
Organisator Internationaal Paralympisch Comité
Eerste editie 1960 in Rome (Zomerspelen)
1976 in Örnsköldsvik (Winterspelen)
Edities
Vorige editie Sotsji 2014
Volgende editie Rio de Janeiro 2016
Portaal  Portaalicoon   Sport

Paralympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming. Het evenement staat onder auspiciën van het Internationaal Paralympisch Comité.

De Paralympische Spelen worden altijd in hetzelfde jaar gehouden als de Olympische Spelen en sinds de Zomerspelen van 1988 worden ze ook altijd in dezelfde stad gehouden. Sinds 2012 is er zelfs de verplichting dat de stad die de Olympische Spelen organiseert, ook de Paralympische Spelen organiseert.

Geschiedenis[bewerken]

In 1948 organiseerde Sir Ludwig Guttman (een neuroloog) een sportwedstrijd in Engeland voor veteranen (oud-soldaten) uit de Tweede Wereldoorlog, die gehavend uit de strijd tevoorschijn waren gekomen. Ze misten bijvoorbeeld een been of een arm of zaten in een rolstoel. Vaak waren ze best wel goed in sport geweest, maar dat zat er nu vanwege hun handicap niet meer in.

Guttman vond dat wel een beetje sneu en bedacht toen een soort Olympische Spelen voor gehandicapten, die ongeveer gelijktijdig met de 'echte' Olympische Spelen (die in 1948 in Londen werden gehouden) plaatsvonden. Vier jaar later deden ook Nederlanders mee aan dit sportfestijn en werd het een internationaal evenement. Pas in 1960 kreeg het de status van een Olympisch toernooi, de "Paralympics".


De eerste spelen vond plaats in 1960 in de Italiaanse stad Rome . Tot 1972 deden alleen sporters in een rolstoel mee. Maar vanaf 1976 doen er ook sporters mee met een prothese ( dat is een ijzeren been). In datzelfde jaar werden ook Paralympische Winterspelen de eerste Paralympische Winterspelen gehouden, in het Zweedse stad Örnsköldsvik.

Tegenwoordig is het een sportevenement voor Atletiek atleten uit 6 verschillende groepen van handicaps. De nadruk ligt op hetgene dat de sporters wél kunnen, in plaats van wat ze níet kunnen. Het aantal atleten dat meedoet is erg gegroeid sinds de begin, van 400 atleten die er waren in Rome. Zijn het er veel meer.

Categorieën[bewerken]

Er worden in de Paralympische wereld zes categorieën onderscheiden; sporters uit vijf van die categorieën mogen in 2008 deelnemen aan de Paralympische Spelen. Sporters in de categorie voor intellectueel beperkten werden na de Spelen van 2000 een tijdje niet toegelaten, maar deze sporters zijn sinds de Spelen van 2012 weer in 3 sporten welkom op de Spelen. Rondom die Spelen ontstond een schandaal over het Spaans basketbalteam, waarvan het grootste deel uiteindelijk helemaal niet gehandicapt bleek. Destijds is besloten om deze categorie pas weer toe te laten als er een betrouwbare manier is om de beperking per sporter vast te stellen en een goede indeling in categorieën te maken. Voor hen is dan ook de Special Olympics in het leven geroepen.

 • Sporters met een amputatie
 • Sporters met een niet-progressieve hersenbeschadiging, bijvoorbeeld hersenverlamming, een traumatische hersenschudding, hersenbloeding of vergelijkbare beperkingen die de spiercontrole, balans of coördinatie verstoren.
 • Sporters die aan een rolstoel zijn gebonden
 • Sporters met een visuele beperking, variërend van beperkt zicht tot volledig blind
 • Sporters met een intellectuele beperking;
 • Overige "Les Autres": Sporters met een lichamelijke beperking die strikt genomen niet onder een andere categorie valt. Bijvoorbeeld sporters met dwerggroei, multiple sclerose of afwijkingen aan de ledematen zoals bijvoorbeeld veroorzaakt door softenon.

Voor doven zijn er de Deaflympische Spelen

Sporten[bewerken]

In de laatste editie waren er twintig zomersporten en zes wintersporten.

Zomersporten[bewerken]

Op het programma stonden in 2012 twintig paralympische sporten. De links verwijzen naar het artikel over de paralympische variant van de betreffende sport.

 • Atletiek op de Paralympische Zomerspelen
 • Bankdrukken op de Paralympische Zomerspelen
 • Basketbal op de Paralympische Zomerspelen
 • Boccia op de Paralympische Zomerspelen
 • Goalball op de Paralympische Zomerspelen
 • Boogschieten op de Paralympische Zomerspelen
 • Judo op de Paralympische Zomerspelen
 • Paardensport op de Paralympische Zomerspelen
 • Rugby op de Paralympische Zomerspelen
 • Roeien op de Paralympische Zomerspelen
Voormalige sporten

Wintersporten[bewerken]

Op het programma stonden in 2014 zes paralympische sporten. De links verwijzen naar het artikel over de paralympische variant van de betreffende sport.

Huidige sporten
Voormalige sporten

Gehouden en toekomstige Paralympics (Zomerspelen)[bewerken]

Gehouden en toekomstige Paralympics (Winterspelen)[bewerken]

Record[bewerken]

Trischa Zorn uit de Verenigde Staten is de gene die het langst mee heeft gedaan met de paralympische spelen in de geschiedenis. Ze deed mee aan het zwemmen voor visueel gehandicapten van 1980 tot en met 2004. In totaal won ze 55 medailles, waarvan 41 gouden. Ragnhild Myklebust uit Noorwegen heeft het record van meeste medailles ooit op de Paralympische Winterspelen. Ze deed mee aan Priksleeën op de Paralympische Winterspelen, Langlaufen op de Paralympische Winterspelenen , op de Paralympische Winterspelen in 1988, 1992, 1994 en 2002. Ze won 22 gouden medailles, 3 zilveren medailles en 2 bronzen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]