Cerebrale Parese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hersenverlamming)
Ga naar: navigatie, zoeken
Cerebrale Parese
Diplegia spastica infantilis
The motor tract.
The motor tract.
Synoniemen
Nederlands spastische kinderverlamming[1]

ziekte van Little[1]
Littlese ziekte[2]

Coderingen
ICD-10 G80
ICD-9 343
OMIM 603513 605388
DiseasesDB 2232
eMedicine neuro/533pmr/24
MeSH D002547
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Cerebrale parese of diplegia spastica infantilis[1] is een stoornis die wordt veroorzaakt door schade aan de hersenen tijdens of vóór geboorte. Cerebrale parese gaat vaak vergezeld van slechte coördinatie, moeite met praten en moeite met leren.

Cerebrale parese is één van de meest voorkomende aandoeningen die door pediatrische neurologen worden bestudeerd. Een belangrijk probleem dat door zowel werkers in de gezondheidszorg als ouders wordt onderkend is dat er geen absolute definitie van cerebrale parese bestaat. Veel mensen uit de gezondheidszorg zouden cerebrale parese omschrijven als een afwijking van de motorische functies (in tegenstelling de tot geestelijke functies) die op vroege leeftijd, gewoonlijk voor of tijdens het eerste levensjaar, wordt opgelopen, en die toe te schrijven is aan een niet-progressief hersenletsel.

De motorische functie is het vermogen bewegingen uit te voeren en te controleren. Een hersenletsel is afwijking in de hersenstructuur of -functie. Het gebruik van de term niet-progressief betekent dat het letsel geen doorgaande verslechtering van de hersenfunctie veroorzaakt.

Cerebrale parese treedt op bij ongeveer 1 tot 3 per duizend levendgeborenen.

Oorzaken[bewerken]

Een van de minst begrepen aspecten van cerebrale parese is de oorzaak. Men gelooft in het algemeen dat de meest voorkomende oorzaak van cerebrale parese een gebrek aan zuurstof van de hersenen tijdens de geboorte is. Niettemin is deze hypoxie waarschijnlijk een zeldzame oorzaak van cerebrale parese, en slechts één van de vele. Tijdens het geboorteproces is er vaak een zekere mate van foetale nood. Maar zelfs in gevallen van sterke foetale nood, is hersenverlamming bijzonder zeldzaam.

Cerebrale parese is vaak het resultaat van afwijkingen tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder. Dergelijke afwijkingen kunnen een beperking van de hersenenontwikkeling omvatten, genetische stoornissen, abnormale bloedvaten of bloedstolsels, of besmetting van de hersenen.

Zie ook[bewerken]