Arjan Snijders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arjan Snijders
Arjan Snijders
Bijnaam De Snijderman
Geboren 31 januari 1969
Land Nederland
Beroep diskjockey en journalist
Jaren actief 1992-heden
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Arjan Snijders (Zwijndrecht, 31 januari 1969), bijgenaamd De Snijderman, is een Nederlandse radio-dj, eindredacteur en media-journalist. Hij was vanaf januari 2006 eindredacteur bij AVRO Radio en onder andere verantwoordelijk voor Effe Ekdom, Arbeidsvitaminen en Schiffers.fm. Ook viel hij geregeld in als dj bij Tijdperk Schiffers, Schiffers.fm en Ekdoms After Dinner Trip. In februari 2017 maakte Snijders de overstap naar de regionale zender voor de provincie Noord-Holland, NH Radio, waar hij station manager was. Tegenwoordig maakt hij de podcast Dit Was De Radio (met Ron Vergouwen en Harm Edens) en maakt in het weekend een programma voor Radio Veronica.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Snijders studeerde in 1995 af aan de School voor Journalistiek, maar hij was al langer actief in de radiosector, onder meer als dj, presentator, eindredacteur, programmamaker en verslaggever. Hij presenteerde op Radio 1, Radio 2 en 3FM voor de VARA, VPRO, NCRV, AVRO, KRO, BNN en NOS. Ook voor commerciële zenders als Veronica, Kink FM en TalkRadio deed hij presentatiewerk. Snijders presenteert sinds 2005 bovendien voor het webkanaal KX Radio. In juli 2015 begon hij daar aan een serie over 50 jaar 3FM.

Snijders schrijft ook over media voor kranten en tijdschriften en publiceerde in 1997 het boek Rap van Fortuin over de geschiedenis van de commerciële radio en tv in Nederland.[1] In oktober 2007 verscheen Herinnert u zich deze nog?, over de omroep Veronica na de zeezendertijd.[2] In 2015 verscheen 50 jaar 3FM: van vrolijke puinhoop naar serious radio,[3] een boek over de geschiedenis van Hilversum 3 tot aan 3FM. In het boek staan programmaoverzichten van alle vijftig radiojaren en interviews met onder anderen Herman Stok, Felix Meurders, Frits Spits, Rob Stenders, Giel Beelen en Gerard Ekdom.

Snijders is initiator van de eerste publieksprijzen voor radio, de Gouden RadioRing. Sinds 2006 organiseert hij de jaarlijkse uitreiking voor de AVRO. In 2010 adopteerde hij ook de Marconi Awards, die voorheen door omroepvakblad Broadcast Magazine werden georganiseerd. Deze twee prijzen worden samen tijdens het z.g. RadioGala van het Jaar rechtstreeks op Radio 2 uitgezonden.

Eind 2011 lukte het Snijders webradiostation KX Radio onder te brengen bij de AVRO. Via een 3FM-themazender ging de zender verder onder de vlag van deze publieke omroep.

Tussen 2017 en mei 2020 was Arjan Snijders station manager bij NH Radio. Vanaf najaar 2022 is Snijders elke zaterdag- en zondagavond te horen op Radio Veronica met resp. De Top 1000 Aller tijden en Studio Snijders.

Podcasts[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 startte Snijders via KX Radio z'n eerste podcast, Muziek Terwijl U Neukt (2005-2007), een verwijzing naar de zeezender Veronica-klassieker Muziek Terwijl U Werkt. In 2007 zette hij bij de AVRO 12 podcastkanalen op, waar hij zelf AVRO Podpourri met muzikaal verdiepende shows vulde. De AVRO podcasts haalden per maand ruim 100.000 downloads, maar werden jaren later door de NPO verboden omdat ze als AVRO omroepactiviteit werden gezien. Snijders gaat vanaf 2009 weer bij KX Radio een podcast maken, Music For Dummies (2009-2011). Van 2012 tot 2017 maakt hij er ook Arie's Koopavond, samen met Koop Geersing.

Wederom met Koop Geersing maakt Snijders Macca Podcast, een in 2011 gestarte serie over Sir Paul McCartney. Het programma draait elke individuele track maar één keer en alles wat McCartney heeft gemaakt wordt gedraaid en besproken.

In 2015 jubileert de publieke popzender 3 FM en daarover maakt Snijders de podcastreeks '50 jaar 3FM'. De serie heeft elke aflevering 1 jaar en een 1 (of 2) dj's uit die tijd te gast en bevat veel historische fragmenten.

Als in 2019 de radio een eeuw oud is, maakt Snijders samen met Harm Edens de podcastserie '100 Jaar Radio'. Edens blijft aan en wordt, aangevuld met Ron Vergouwen onderdeel van de in 2020 gestarte serie Dit Was De Radio. Hierin wordt de huidige radio besproken, met weer veel fragmenten en gesprekken met makers.